Cez víkend sa zvyčajne robia veľké rodinné nákupy. Zaujímalo nás, či Bratislavčania zareagovali na prípad kravy s chorobou BSE, ktorý sa potvrdil na Slovensku, a kupujú menej hovädziny. Naša minianketa nebola jednoznačná. Niektorí nakupujúci povedali, že kým sa o chorobe šialených kráv hovorilo v západnej Európe i v Čechách, nedali sa odradiť, ale prvý prípad na Slovensku ich vystrašil, iní oponovali, že svalovina nie je nakazená, takže kupovať hovädzinu budú naďalej. V obchodoch sa to však už prejavuje.
Marta Šípošová, zástupkyňa vedúceho v predajni Prima Zdroj Mäso - údeniny na Bieloruskej ulici, v nákupno-zábavnom stredisku kedysi známom ako Jantár na Dolných Honoch: „My sme zatiaľ nezaznamenali nijaký pokles v nákupe hovädzieho. Všetko mäso, ktoré predávame, berieme z Mäsokombinátu Lučenec - Hrádok a má A-test. Trocha menej sa predávajú akurát vnútornosti. Ale uvidíme, čo sa stane budúci týždeň.“
Ondrej Boldiš, vedúci podnikovej predajne Schwinger & Takács, s. r. o., na Šíravskej ulici vo Vrakuni: „Po tom, čo vypukla aféra v Čechách, sa hovädzina predávala horšie. Potom to utíchlo a všetko sa vrátilo do normálu. Ale teraz, keď sa objavilo BSE aj na Slovensku, predáme asi o 30 percent hovädziny menej. Bolo by lep-šie, keby do toho novinári toľko nerýpali. Myslím si, že sa to zbytočne preháňa a v médiách je veľa neodborných názorov, ktoré zbytočne vyvolávajú paniku. V Británii porazili kvôli BSE státisíce kusov hovädzieho dobytka, ale stejky a hamburgery tam jesť neprestali. Ani Nemci neprestali jesť svoje párky. Len my Slováci to preháňame. Naše mäso pochádza z vybraných bitúnkov a je vyšetrené.“
V novootvorenej predajni Big Billa na Bajkalskej ulici sa množstvo vyloženého hovädzieho mäsa v pomere k bravčovému dosť strácalo. Oči priťahovali len krikľavo červené nálepky CENOVÉ ZVÝHODNENIE. Hovädzia pečeň sa predávala po 144,90, roštenka za 224,90, zadné za 199,90 a predné stálo 89,90 Sk za kilogram. Informácie o spotrebe, kúpnosti a dodávateľoch hovädzieho mäsa nám odmietli poskytnúť. Z neoficiálneho rozhovoru v priestoroch predajne sme sa však dozvedeli, že záujem je znížený, akcia v podstate priťahuje len ľudí, ktorí si hovädzie mäso kupujú z fi- nančných dôvodov. Kým sme boli v obchode, balíčkovaného hovädzieho mäsa sa nikto ani nedotkol.
Podobná situácia bola aj v Delvite na Záhradníckej ulici. Pre porovnanie je zaujímavé sledovať cenovú politiku oboch predajní. Hovädzia pečeň stála 68,90, roštenka 215,90, zadné 209,90 a predné 165,90 bez „cenového zvýhodnenia“. Pri chladiacom boxe dlho váhala dôchodkyňa M. Dohnányová, nakoniec si hovädzie nekúpila: „Pre moju peňaženku je to lákavé, ale ešte mám doma mrazenú pečeň a neviem, čo s ňou.“ (jm, mi, r)