SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Jeme menej hovädziny

Cez víkend sa zvyčajne robia veľké rodinné nákupy. Zaujímalo nás, či Bratislavčania zareagovali na prípad kravy s chorobou BSE, ktorý sa potvrdil na Slovensku, a kupujú menej hovädziny. Naša minianketa nebola jednoznačná. Niektorí nakupujúci povedali, ...

Cez víkend sa zvyčajne robia veľké rodinné nákupy. Zaujímalo nás, či Bratislavčania zareagovali na prípad kravy s chorobou BSE, ktorý sa potvrdil na Slovensku, a kupujú menej hovädziny. Naša minianketa nebola jednoznačná. Niektorí nakupujúci povedali, že kým sa o chorobe šialených kráv hovorilo v západnej Európe i v Čechách, nedali sa odradiť, ale prvý prípad na Slovensku ich vystrašil, iní oponovali, že svalovina nie je nakazená, takže kupovať hovädzinu budú naďalej. V obchodoch sa to však už prejavuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Marta Šípošová, zástupkyňa vedúceho v predajni Prima Zdroj Mäso - údeniny na Bieloruskej ulici, v nákupno-zábavnom stredisku kedysi známom ako Jantár na Dolných Honoch: „My sme zatiaľ nezaznamenali nijaký pokles v nákupe hovädzieho. Všetko mäso, ktoré predávame, berieme z Mäsokombinátu Lučenec - Hrádok a má A-test. Trocha menej sa predávajú akurát vnútornosti. Ale uvidíme, čo sa stane budúci týždeň.“

Ondrej Boldiš, vedúci podnikovej predajne Schwinger & Takács, s. r. o., na Šíravskej ulici vo Vrakuni: „Po tom, čo vypukla aféra v Čechách, sa hovädzina predávala horšie. Potom to utíchlo a všetko sa vrátilo do normálu. Ale teraz, keď sa objavilo BSE aj na Slovensku, predáme asi o 30 percent hovädziny menej. Bolo by lep-šie, keby do toho novinári toľko nerýpali. Myslím si, že sa to zbytočne preháňa a v médiách je veľa neodborných názorov, ktoré zbytočne vyvolávajú paniku. V Británii porazili kvôli BSE státisíce kusov hovädzieho dobytka, ale stejky a hamburgery tam jesť neprestali. Ani Nemci neprestali jesť svoje párky. Len my Slováci to preháňame. Naše mäso pochádza z vybraných bitúnkov a je vyšetrené.“

Skryť Vypnúť reklamu

V novootvorenej predajni Big Billa na Bajkalskej ulici sa množstvo vyloženého hovädzieho mäsa v pomere k bravčovému dosť strácalo. Oči priťahovali len krikľavo červené nálepky CENOVÉ ZVÝHODNENIE. Hovädzia pečeň sa predávala po 144,90, roštenka za 224,90, zadné za 199,90 a predné stálo 89,90 Sk za kilogram. Informácie o spotrebe, kúpnosti a dodávateľoch hovädzieho mäsa nám odmietli poskytnúť. Z neoficiálneho rozhovoru v priestoroch predajne sme sa však dozvedeli, že záujem je znížený, akcia v podstate priťahuje len ľudí, ktorí si hovädzie mäso kupujú z fi- nančných dôvodov. Kým sme boli v obchode, balíčkovaného hovädzieho mäsa sa nikto ani nedotkol.

Podobná situácia bola aj v Delvite na Záhradníckej ulici. Pre porovnanie je zaujímavé sledovať cenovú politiku oboch predajní. Hovädzia pečeň stála 68,90, roštenka 215,90, zadné 209,90 a predné 165,90 bez „cenového zvýhodnenia“. Pri chladiacom boxe dlho váhala dôchodkyňa M. Dohnányová, nakoniec si hovädzie nekúpila: „Pre moju peňaženku je to lákavé, ale ešte mám doma mrazenú pečeň a neviem, čo s ňou.“ (jm, mi, r)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 855
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 727
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 511
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 543
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 718
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 597
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 178
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 161
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu