V priestoroch bývalej divokej krčmičky študentov Vysokej školy výtvarných umení na Hviezdoslavovom námestí Danglár je dnes kaviareň a reštaurácia Verne. V čase obednej špičky sú všetky tri miestnosti preplnené obedujúcimi. Najatraktívnejšie miesta ako modrý salónik, červený zamatový diván a dve „kráľovské“ kreslá sú, samozrejme, obsadené. Aj pri dlhom rade zelených stolíkov sa však na červenej pohovke sedí celkom pohodlne. Priestor napriek vrave, v čase obeda prehlušujúcej muziku, pôsobí harmonicky. Farebné steny jemných odtieňov preplnené pop artovými obrazmi a doplnkami moderného umenia zútulňuje starožitný nábytok a „predpotopné“ elektrospotrebiče, napríklad rádio, písací stroj alebo mikroskop.
Jedálny lístok je vcelku bohatý – 35 teplých jedál, 4 druhy šalátov a 5 dezertov, 14 druhov kávy v cene od 28 do 35 korún, niekoľko druhov piva od 35 do 40 Sk. Vybrali sme si tagliatelli (zelené cestoviny) s dvoma druhmi syra, zapekanú brokolicu so syrom a po pohári červeného vína. Chyba krásy prišla po polhodinke čakania – čašník priniesol len jedno jedlo a s poznámkou, že druhé tu bude o chvíľu, odbehol. Kým doniesol zapekanú brokolicu, zelené rezance boli už skoro studené. Jedlo však bolo našťastie esteticky upravené a veľmi chutné. Za dva obedy a dvakrát dve deci červeného sme zaplatili 230 korún.
Spestrením môže byť príležitosť prečítať si kapitolu verneovky, ktorých je v knižnici pri bare asi tridsať.
Verne je cez týždeň otvorený od 8. do 24. h, v sobotu od 10. do 24. a v nedeľu od 12. do 24. h. (din)