SME

OBĽÚBENÉ PODNIKY ZÁSTUPKYNE ŠÉFREDAKTORA JANY PAULOVSKEJ

Bambusová záhrada, Františkánske námestie

Milujem čínu, aj keď jedlo, ktoré sa podáva v našich čínskych reštauráciách, sa pôvodnej čínskej kuchyni podobá len veľmi málo. Ak som však mala večer náročný na konzumáciu alkoholu, ostrokyslá polievka je to pravé, čo si môj žalúdok na druhý deň žiada. Čínska reštaurácia na Františkánskom námestí ponúka podobne, ako aj iné podniky, menu za 130 až 150 korún. Dostanete polievku podľa výberu zo šiestich druhov, hlavné jedlo s prílohou a nápoj. K ostrokyslej polievke si ako hlavné jedlo spravidla dávam pikantné kuracie po gongbao. Mám rada aj tunajšiu obsluhu. Útle dievčatá síce po slovensky rozumejú veľmi málo, ale nikdy sa mi nestalo, že by boli nervózne či neochotné. A ak niekto tvrdí, že na Slovensku sa čína pripravuje z mačiek, nie je to pravda, pretože práve okolo Bambusovej záhrady sa ich pohybuje niekoľko. A v živej podobe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ak porciu nedojete, ponúknu vám, že zvyšok zabalia. A nepoznám nič lepšie, ako nájsť večer či na druhý deň nedojedený obed v chladničke.

Čajovňa, Horáreň Horský parkDobrý podnik sa vraj pozná podľa toho, či doň môžu chodiť psy. V Čajovni v Horskom parku tento problém skutočne nemajú. Domáci dunčo sa tu premáva znútra von a naopak. Zakňučí pri dverách a vždy sa nájde niekto, kto ich otvorí. Navyše tu býva pripravená aj miska s vodou, čo ocenia aj ďalší štvornohí návštevníci. Čajovňa je vzácna oáza vzájomnej tolerancie psíčkarov a nepsíčkarov, kde sa aj naša špringeršpanielka Ema môže spoločensky vyžiť bez toho, aby sme boli v neustálom strese. Vodím sem aj Nebratislavčanov, ktorí tvrdia, že hlavné mesto je neosobný kolos. Tu je oáza pokoja a pohody. Štýlové kachle, v ktorých sa v zime prikuruje, vytvárajú neformálnu atmosféru. Aj fakt, že si môžete ku komukoľvek prisadnúť bez toho, aby ste mali pocit, že obťažujete. Mňa osobne síce fascinuje ponuka čajov, čokolády a káv, ale uprednostňujem zohrievanú medovinu. Ktovie, prečo mi doma nechutí tak ako tu. Oceňujem aj to, že sa tu hovorí ticho. Čo neoceňujem, to sú skoré zatváracie hodiny. V zime je tu už o ôsmej mŕtvo. FOTO SME - PAVOL MAJER Brit, Račianska ulica

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa chcem dobre najesť, tak idem do Brita. Ak si chcem dať dobre načapované pivo, do Brita určite nejdem. U Brita je ponuka jedálneho lístka naozaj famózna. Všetky druhy mäsa vrátane rybaciny, vegetariánske jedlá a pizza všetkých druhov. To všetko veľmi príjemne naservírované. Brit je jeden z mála podnikov, kde automaticky prinesú drobné predjedlo a pokiaľ nechcete prílohu, môžete sa spoľahnúť na to, že obloha vám bohato postačí. Pred hlavným jedlom si vždy dávame čaj. Nepoznám iný podnik v Bratislave, kde čaj servírujú v hlbokých, takmer polievkových šálkach, automaticky k nemu pridajú med. A citrón, prosím pekne, nemusíte vytláčať prstami, ale špeciálnym zvieračom. Poteší. Ak som hladná len málo, alebo si chcem niečo objednať na zahryznutie, vyberiem si zapekané zemiaky v šupke so syrom a smotanou. Ak chcem večerať len tak zľahka, dávam si žraločí steak, ak sa chcem najesť poriadne, dávam si Ženský vrkoč, čo je pikantná bravčová panenka upravená do tvaru vrkoča s omáčkou. Len keby to pivo, ktorého výber je, mimochodom, široký, nemalo chybou nesprávneho čapovania toľko bubliniek. A ešte jedno upozornenie - ak sa ponáhľate, do Brita nechoďte.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšia je francúzska reštaurácia

Vydavateľstvo Trend Holding v pondelok odovzdalo ocenenia najlepším reštauráciám a hotelom za rok 2003. Zároveň predstavilo tretie rozšírené vydanie publikácie TREND Top reštaurácie a hotely 2004, ktorá je podrobným sprievodcom po svete reštaurácií, hotelov a penziónov na Slovensku. Zostavovateľom publikácie je Oliver Brunovský. Novú knihu pokrstil prezident Asociácie someliérov Slovenska Štefan Valovič z hotela Devín.

Publikácia hodnotí úroveň 300 reštaurácií a zhruba stovky hotelov. Najvyššie ohodnotenie - štyri a polhviezdičky získalo 19 reštaurácií. Brunovský však konštatoval: „Počet štyri a polhviezdičkových podnikov sa zvýšil. Zároveň musím poznamenať, že päťhviezdičkový podnik sme stále nenašli. Veľmi sa tešíme na to, že sa nám to podarí." Úroveň mnohých hotelov a penziónov rastie. „Problémy sa týkajú predovšetkým personálu," dodal.

Ako najlepšie reštaurácie Trend ocenil Francúzsku reštauráciu v hoteli Devín, reštaurácie Medusa a Peoples Lounge, všetky v Bratislave. Najvyššie ocenenou mimobratislavskou reštauráciou sa stala Afrodita v Partizánskom. Tromi Trend Top penziónmi sa stali penzión Hedviga v Piešťanoch, penzión Fortuna v Spišskej Sobote a penzión Reitmeyer v Novom Smokovci.

Tromi najlepšími hotelmi na Slovensku podľa Trendu sú hotel Hubert v Gerlachove, Aphrodité - liečebný dom v Rajeckých Tepliciach a hotel Bránica v Belej.

VIERA JUHÁSZOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 106
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 778
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 072
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 216
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 084
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 051
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 005
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


27
Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


16
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci asi nepoznajú.


1
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


1
SkryťZatvoriť reklamu