SME
Nedeľa, 29. máj, 2022 | Meniny má Vilma

OBĽÚBENÉ PODNIKY ZÁSTUPKYNE ŠÉFREDAKTORA JANY PAULOVSKEJ

Bambusová záhrada, Františkánske námestie

Milujem čínu, aj keď jedlo, ktoré sa podáva v našich čínskych reštauráciách, sa pôvodnej čínskej kuchyni podobá len veľmi málo. Ak som však mala večer náročný na konzumáciu alkoholu, ostrokyslá polievka je to pravé, čo si môj žalúdok na druhý deň žiada. Čínska reštaurácia na Františkánskom námestí ponúka podobne, ako aj iné podniky, menu za 130 až 150 korún. Dostanete polievku podľa výberu zo šiestich druhov, hlavné jedlo s prílohou a nápoj. K ostrokyslej polievke si ako hlavné jedlo spravidla dávam pikantné kuracie po gongbao. Mám rada aj tunajšiu obsluhu. Útle dievčatá síce po slovensky rozumejú veľmi málo, ale nikdy sa mi nestalo, že by boli nervózne či neochotné. A ak niekto tvrdí, že na Slovensku sa čína pripravuje z mačiek, nie je to pravda, pretože práve okolo Bambusovej záhrady sa ich pohybuje niekoľko. A v živej podobe.

SkryťVypnúť reklamu

Ak porciu nedojete, ponúknu vám, že zvyšok zabalia. A nepoznám nič lepšie, ako nájsť večer či na druhý deň nedojedený obed v chladničke.

Čajovňa, Horáreň Horský parkDobrý podnik sa vraj pozná podľa toho, či doň môžu chodiť psy. V Čajovni v Horskom parku tento problém skutočne nemajú. Domáci dunčo sa tu premáva znútra von a naopak. Zakňučí pri dverách a vždy sa nájde niekto, kto ich otvorí. Navyše tu býva pripravená aj miska s vodou, čo ocenia aj ďalší štvornohí návštevníci. Čajovňa je vzácna oáza vzájomnej tolerancie psíčkarov a nepsíčkarov, kde sa aj naša špringeršpanielka Ema môže spoločensky vyžiť bez toho, aby sme boli v neustálom strese. Vodím sem aj Nebratislavčanov, ktorí tvrdia, že hlavné mesto je neosobný kolos. Tu je oáza pokoja a pohody. Štýlové kachle, v ktorých sa v zime prikuruje, vytvárajú neformálnu atmosféru. Aj fakt, že si môžete ku komukoľvek prisadnúť bez toho, aby ste mali pocit, že obťažujete. Mňa osobne síce fascinuje ponuka čajov, čokolády a káv, ale uprednostňujem zohrievanú medovinu. Ktovie, prečo mi doma nechutí tak ako tu. Oceňujem aj to, že sa tu hovorí ticho. Čo neoceňujem, to sú skoré zatváracie hodiny. V zime je tu už o ôsmej mŕtvo. FOTO SME - PAVOL MAJER Brit, Račianska ulica

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa chcem dobre najesť, tak idem do Brita. Ak si chcem dať dobre načapované pivo, do Brita určite nejdem. U Brita je ponuka jedálneho lístka naozaj famózna. Všetky druhy mäsa vrátane rybaciny, vegetariánske jedlá a pizza všetkých druhov. To všetko veľmi príjemne naservírované. Brit je jeden z mála podnikov, kde automaticky prinesú drobné predjedlo a pokiaľ nechcete prílohu, môžete sa spoľahnúť na to, že obloha vám bohato postačí. Pred hlavným jedlom si vždy dávame čaj. Nepoznám iný podnik v Bratislave, kde čaj servírujú v hlbokých, takmer polievkových šálkach, automaticky k nemu pridajú med. A citrón, prosím pekne, nemusíte vytláčať prstami, ale špeciálnym zvieračom. Poteší. Ak som hladná len málo, alebo si chcem niečo objednať na zahryznutie, vyberiem si zapekané zemiaky v šupke so syrom a smotanou. Ak chcem večerať len tak zľahka, dávam si žraločí steak, ak sa chcem najesť poriadne, dávam si Ženský vrkoč, čo je pikantná bravčová panenka upravená do tvaru vrkoča s omáčkou. Len keby to pivo, ktorého výber je, mimochodom, široký, nemalo chybou nesprávneho čapovania toľko bubliniek. A ešte jedno upozornenie - ak sa ponáhľate, do Brita nechoďte.

SkryťVypnúť reklamu

Najlepšia je francúzska reštaurácia

Vydavateľstvo Trend Holding v pondelok odovzdalo ocenenia najlepším reštauráciám a hotelom za rok 2003. Zároveň predstavilo tretie rozšírené vydanie publikácie TREND Top reštaurácie a hotely 2004, ktorá je podrobným sprievodcom po svete reštaurácií, hotelov a penziónov na Slovensku. Zostavovateľom publikácie je Oliver Brunovský. Novú knihu pokrstil prezident Asociácie someliérov Slovenska Štefan Valovič z hotela Devín.

Publikácia hodnotí úroveň 300 reštaurácií a zhruba stovky hotelov. Najvyššie ohodnotenie - štyri a polhviezdičky získalo 19 reštaurácií. Brunovský však konštatoval: „Počet štyri a polhviezdičkových podnikov sa zvýšil. Zároveň musím poznamenať, že päťhviezdičkový podnik sme stále nenašli. Veľmi sa tešíme na to, že sa nám to podarí." Úroveň mnohých hotelov a penziónov rastie. „Problémy sa týkajú predovšetkým personálu," dodal.

Ako najlepšie reštaurácie Trend ocenil Francúzsku reštauráciu v hoteli Devín, reštaurácie Medusa a Peoples Lounge, všetky v Bratislave. Najvyššie ocenenou mimobratislavskou reštauráciou sa stala Afrodita v Partizánskom. Tromi Trend Top penziónmi sa stali penzión Hedviga v Piešťanoch, penzión Fortuna v Spišskej Sobote a penzión Reitmeyer v Novom Smokovci.

Tromi najlepšími hotelmi na Slovensku podľa Trendu sú hotel Hubert v Gerlachove, Aphrodité - liečebný dom v Rajeckých Tepliciach a hotel Bránica v Belej.

VIERA JUHÁSZOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  5. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  6. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  7. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  8. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  1. Poškriabali vám auto, keď ste niekde parkovali?
  2. Ako si vyberať pohodlnú obuv nielen do práce? Toto sú naše tipy!
  3. Agresívne brzdenie alebo poistný podvod? Mal palubnú kameru!
  4. Darček na Deň detí? Repasovaný telefón môže byť skvelou voľbou
  5. Zdravé zateplenie za jeden deň: čo neviete o fúkanej izolácii
  6. Wüstenrot minulý rok úspešne naštartoval nový obchodný model
  7. Dve zľavy na jedného: Toto predĺženie v PLANEO je vaša šanca!
  8. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 14 920
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete? 7 031
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 6 498
  4. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 5 655
  5. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 2 013
  6. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách 1 858
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 1 433
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  3. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  4. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  5. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  6. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  7. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  8. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  1. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 11 276
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 724
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 594
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 189
  5. Jana Melišová: Oplatí sa žiť na dlh? 2 814
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 2 682
  7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 643
  8. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 2 479
  1. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  2. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  5. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  6. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  8. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
SkryťZatvoriť reklamu