Do Isterky, ako kaviareň mnohí familiárne volajú, sa veľa hostí nepomestí, zimné mesiace si však vynahrádza letom. Vtedy sa stoly vynesú von a posedenie s pohárom vínka sa stáva kultúrnou súčasťou mesta. Patriť tak trochu do živej promenády Bratislavy, stretávať na ulici známych, a pritom sedieť a popíjať do hlbokej noci, je pre mňa v lete neodmysliteľné. Neostáva mi iné, len dúfať, že vychutnať rýchlu a milú obsluhu so študentskými cenami si na korze budem môcť už čoskoro. V zime zatiaľ v interiéri po minuloročnej renovácii poteší dobré varené víno a fakt, že majitelia zachovali pôvodné murovanie a kópie starodávnych obrázkov či fotografií Bratislavy na stenách. FOTO SME -
MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Zimná záhrada Arthura Klopfsteina, Michalská 7
Ideálne na romantické zimné večery vo dvojici. Krásne pivničné priestory a klenby zimnej záhrady hneď oproti známemu podniku Black rose (spoločné majú i vždy čisté toalety) majú domácku atmosféru a keď vystihnete čas mimo „kaviarenskej špičky", máte vyhrané.
Pečú tu fantastickú pizzu, ktorá láka hladošov a gurmánov svojou vôňou už od vchodu vo dvore. Nápoje ani pizza nie sú najlacnejšie a často si na ne počkáte, no posedenie v zrenovovaných interiéroch s vkusným dreveným zariadením je veľmi príjemné. Dnes už neobvyklým prekvapením je tlmená hudba, ktorá návštevníkov pri konverzácii neruší. U Klopfsteina majú navyše aj vtipný nápojový lístok, stojí za nahliadnutie. K dokonalosti a pohode tu tak po únavnom dni chýba hádam už iba kozub.
Budvarka, Podjavorinskej 1
Rada chodím do pravej slovenskej „krčmy", pivárne Budvarka na Podjavorinskej, kde sa ako keby zastavil čas. Je to najbližší podnik pri mojom dome, no nielen preto sem s priateľmi často zablúdime. Kedysi sa sem vraj na pohárik často zastavil aj môj starý otec, takže popíjanie v Budvarke, kedysi Modranskej, je pre našu rodinu istou tradíciou.
Sedí sa tu pohodlne v širokých kožených sedačkách alebo na drevených laviciach. Kuchyňa je poväčšine česká, v miestnosti za barom je reštaurácia, ktorú si možno prenajať aj na súkromné oslavy.
Klasický čaj tu majú za príjemných 14 korún, veľké pivo za 28,50.
Pri záverečnej však s priateľmi nevieme, či sa máme skôr smiať, alebo sa sťažovať. Skúsení čašníci najprv 15 minút pred zatváraním vypnú hudbu, potom začnú vykladať stoličky a napokon zhasnú svetlo. Nie príliš taktné, no vždy im to odpustíme, pretože Budvarka je stará dobrá krčma, ktorej pravidlá neurčuje zákazník, ale vrchný, a prežijú aj kapitalizmus.