SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Obľúbené podniky zástupkyne šéfredaktora Zuzany Račkovej

Možno preto, že sa cítim stará, možno preto, že mám nervy „na dranc", možno preto, že cez obed som niekedy snob, mám rada reštaurácie, v ktorých je aspoň relatívne ticho ačašníci, ak už nie sú aj priamo milí, tak aspoň nie sú nadutí. A poznám aspoň ...

Možno preto, že sa cítim stará, možno preto, že mám nervy „na dranc", možno preto, že cez obed som niekedy snob, mám rada reštaurácie, v ktorých je aspoň relatívne ticho ačašníci, ak už nie sú aj priamo milí, tak aspoň nie sú nadutí. A poznám aspoň tri reštaurácie, ktoré tieto podmienky spĺňajú a ešte mi v nich aj chutí. Chez David, Zámocká 13

Ísť do židovskej reštaurácie som túžila už dávno, a dosť dávno ju aj otvorili, ale akosi som sa nevedela odhodlať. V duchu predsudkov, ktoré panujú na Slovensku, som si myslela, že aj do kóšer reštaurácie patria len vyvolení a že tam teda nemôžem ísť len tak. Lenže potom som si začala čítať jednu za druhou knihy amerického židovského spisovateľa Chaima Potoka a do Chez David sa mi už nedalo neísť. A tak som tam viac než pred rokom začala chodiť. Medzičasom už síce prestali variť kóšer, ale mne to, čo ponúkajú, chutí aj tak, akurát za sleďovým šalátom s cibuľou mi je smutno (aj keď ten možno z jedálneho lístka zmizol aj preto, že nikto okrem mňa nebol ochotný zjesť uprostred dňa asi tak dvadsať deka surovej cibule). Našťastie, pstruh s cesnakom a chrenom aj šolet na jedálnom lístku zostali a aj pomazánky na zahryznutie pred jedlom sú stále rovnako dobré. A ako som spomínala už v úvode, je tam ticho - etnické pesničky síce púšťajú, ale je to len také ševelenie. A aj čašníci sú milí a ochotní. Navyše, nikdy sa mi nestalo, že by bolo plno.

SkryťVypnúť reklamu

Limbach, Vinohradnícka 30

Ako sa reštaurácia volá, vlastne ani neviem. Objavila som ju pred rokmi, keď mama ešte učila a cez prázdniny išla na takzvaný EXOT, čo bol akýsi prázdninový poznávací kurz pre učiteľov. Išla som ju odprevadiť až na miesto, kde mala bývať - do penziónu v Limbachu. A dole bola reštaurácia. Veľmi príjemná. Pravidelnejšie ju však navštevujem až v posledných rokoch. Najradšej na jeseň, keď sú husacie hody, lebo tie husi, čo majú tam, vykrmovali určite odborníci - sú mäkučké a lahodné. Aj dusenú kapustu robia presne podľa mojej chuti. Ak sa tam vyberiete, sadnite si, ak bude voľné, hneď k peci. Je zelená, keramická a príjemne z nej sála teplo. Navyše, aspoň nebudete vidieť na stenu s obrázkami politikov, ktorí reštauráciu navštívili. P. S. Husacie hody ešte trvajú.

SkryťVypnúť reklamu

U vodníka, Lovinského 4

Mám rada ryby, krevety, mušle, a keď na to mám, aj homáre. Voľakedy (teda ešte asi pred rokom) som na ne po výplate chodievala do reštaurácie Caribics. Už nechodím, lebo hoci je tam ticho a to, čo vám ponúkajú, nie je chuťovo žiadna maličkosť (že ani cenová, to by som im ešte odpustila, keďže si tieto lahôdky neviem odpustiť), ale akosi mi prekáža, keď má čašníčka pocit, že hosť nie je hoden jej obsluhy a vlastne by sme si mali vymeniť úlohy (asi nechodím oblečená dosť nóbl) a vykrikuje: Už si nezapaľujte, už vám nesiem predjedlo. Alebo si objednáte homára, ktorého vám neukážu, ako je zvykom, a potom dostanete namiesto účtu, s akým ste zhruba rátali, raz taký. Už mi značne chýbala ich slávková polievka, keď som náhodou naďabila na reštauráciu U vodníka. Príjemná obsluha, príjemné (a nesnobské) prostredie, vynikajúci vyprážaný kapor, dobré halászlé. A dá sa tam obedovať aj viackrát ako raz za mesiac za slušné ceny. Takže: Hurá na ryby!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Spacák na kozmetiku?
  4. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  1. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  8. Spacák na kozmetiku?
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 637
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 223
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 146
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 881
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 920
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 349
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 984
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 409
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  3. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  4. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  5. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  6. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  7. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  8. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 285
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 358
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 930
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 865
  5. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 3 868
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 680
  7. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 3 571
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 074
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu