SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Na predvianočný trh pribudli okrem kapra aj iné ryby

V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. ...


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK



V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živí rastlinnou potravou, dravec. Je to u nás najpopulárnejšia a najpripravovanejšia ryba. Pstruh dúhový pochádza zo severnej Ameriky a do Európy bol privezený v 19. storočí. Pstruh potočný žije len v čistých chladných riekach a potokoch. Je to lososovitá ryba. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha - jeho optimálna veľkosť je 30 - 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú.

„Z jeho mäsa pripravujeme aj rôzne predjedlá a krémy," dodáva Juraj Hruška, šéfkuchár nadnárodnej stravovacej spoločnosti Sodexo na Slovensku.

Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená šupinatá ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Čím je kapor starší, tým viac naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktoré sú väčšie a žijú v jazerách, sú už nielen mastné, ale ich mäso je cítiť bahnom.

„Jeho mäso sa môže vyprážať, opekať, grilovať. Je vhodné ho dopĺňať zeleninou, rôznymi kašami, zemiakmi. Má mäso pevnej konzistencie a veľa drobných kostí," povedal šéfkuchár Juraj Hruška. Ešte pred tepelnou úpravou je vhodné namočiť kapra najmenej na dve hodiny do mlieka a dve hodiny pred úpravou potrieť podkovičky citrónovou šťavou. Mlieko a citrón zmiernia príliš ostrú rybaciu chuť.

Tolstolobik je ryba, ktorá pochádza z Amuru. U nás sa chová od 60-tych rokov. Je to bylinožravec. „Je to škaredá a veľmi mastná ryba. Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov. Ryba je vhodná len na pečenie či dusenie," hovorí šéfkuchár Juraj Hruška.

Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá bezšupinatá ryba s tromi pármi fúzov. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb rastie po celý svoj život. No nikto presne nevie, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra - dvoch. V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj- a štvormetrové úlovky.

„Na konzumáciu je vhodné najmä mäso z mladých sumcov, ktoré je veľmi jemné a chutné. Sumec je vhodný najmä na grilovanie. S jeho mäsom sa narába opatrne. Hodia sa k nemu chuťovo jemnejšie a delikátnejšie druhy zelenín."

Recepty na prípravu vianočného kapra a rolku zo pstruha

p Podkovičky kapra vymočené v mlieku a potrené citrónovou šťavou dobre vysušíme. Jemne osolíme a obalíme v zmesi z hladkej múky, sladkej červenej papriky a čierneho korenia. Papriky netreba dávať veľa, lebo sa prvá pripaľuje. Podkovičky vložíme do panvice s olivovým olejom a opečieme. Keď začnú v oleji šušťať, sú hotové.

p Podkovičky kapra nasolíme morskou soľou, okoreníme bielym mletým korením a tymianom. Opečieme na olivovom oleji. K nim si pripravíme omáčku z koreňovej zeleniny, šalotky, bieleho vína a sherry. Zeleninový základ udusíme do mäkka, rozmixujeme a doplníme o biele víno a sherry. Pridáme rybí fumet (vývar).

p Pstruha vykostíme. Rybacie mäso v pomere jedna k jednej zmiešame so smotanou a šľahačkou. Dochutíme koňakom, bielym mletým korením a soľou. Zmes zrolujeme, zatiahneme do obalu alebo fólie a túto rolku upečieme, uparíme alebo uvaríme vo vode. Potom vytiahneme necháme vychladnúť, nakrájame na kolieska a podávame so zeleninovým šalátom a čipsami. (japa)

Predaj rýb

l Staré Mesto Kamenné námestie

Hlavné námestie

l Petržalka pred Tescom

pred Delvitou

parkovisko na Osuského

pred Billou

l Ružinov trhovisko Miletičova

trhovisko Herlianska

Papánkovo námestie pred DK Ružinov a pred obchodným domom

l Lamač Malokarpatské námestie

l Rusovce pred strediskom na Balkánskej

l Dúbravka pred Saratovom

pred obchodom Rema 1000

pred nákupným strediskom na Schneidera-Trnavského

l Rača pred tržnicou v Krasňanoch

na Vianočných trhoch

pri tržnici na Rustaveliho ulici

l Karlova Ves Borská ulica

Ulica Ladislava Sáru

Cenník rýb

Kapor, I. trieda 100 Sk

Kapor, II. trieda 90 Sk

Sumec 300 Sk

Tolstolobik 60 Sk

Ceny sú za 1 kilogram a sú orientačné. (dot)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  2. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 482
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 626
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 150
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 676
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 564
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 3 525
  7. Crème de la crème po slovensky 3 253
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 069
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 006
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 915
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu