SME

Na predvianočný trh pribudli okrem kapra aj iné ryby

V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. ...

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živí rastlinnou potravou, dravec. Je to u nás najpopulárnejšia a najpripravovanejšia ryba. Pstruh dúhový pochádza zo severnej Ameriky a do Európy bol privezený v 19. storočí. Pstruh potočný žije len v čistých chladných riekach a potokoch. Je to lososovitá ryba. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha - jeho optimálna veľkosť je 30 - 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Z jeho mäsa pripravujeme aj rôzne predjedlá a krémy," dodáva Juraj Hruška, šéfkuchár nadnárodnej stravovacej spoločnosti Sodexo na Slovensku.

Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená šupinatá ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Čím je kapor starší, tým viac naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktoré sú väčšie a žijú v jazerách, sú už nielen mastné, ale ich mäso je cítiť bahnom.

„Jeho mäso sa môže vyprážať, opekať, grilovať. Je vhodné ho dopĺňať zeleninou, rôznymi kašami, zemiakmi. Má mäso pevnej konzistencie a veľa drobných kostí," povedal šéfkuchár Juraj Hruška. Ešte pred tepelnou úpravou je vhodné namočiť kapra najmenej na dve hodiny do mlieka a dve hodiny pred úpravou potrieť podkovičky citrónovou šťavou. Mlieko a citrón zmiernia príliš ostrú rybaciu chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Tolstolobik je ryba, ktorá pochádza z Amuru. U nás sa chová od 60-tych rokov. Je to bylinožravec. „Je to škaredá a veľmi mastná ryba. Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov. Ryba je vhodná len na pečenie či dusenie," hovorí šéfkuchár Juraj Hruška.

Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá bezšupinatá ryba s tromi pármi fúzov. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb rastie po celý svoj život. No nikto presne nevie, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra - dvoch. V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj- a štvormetrové úlovky.

„Na konzumáciu je vhodné najmä mäso z mladých sumcov, ktoré je veľmi jemné a chutné. Sumec je vhodný najmä na grilovanie. S jeho mäsom sa narába opatrne. Hodia sa k nemu chuťovo jemnejšie a delikátnejšie druhy zelenín."

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na prípravu vianočného kapra a rolku zo pstruha

p Podkovičky kapra vymočené v mlieku a potrené citrónovou šťavou dobre vysušíme. Jemne osolíme a obalíme v zmesi z hladkej múky, sladkej červenej papriky a čierneho korenia. Papriky netreba dávať veľa, lebo sa prvá pripaľuje. Podkovičky vložíme do panvice s olivovým olejom a opečieme. Keď začnú v oleji šušťať, sú hotové.

p Podkovičky kapra nasolíme morskou soľou, okoreníme bielym mletým korením a tymianom. Opečieme na olivovom oleji. K nim si pripravíme omáčku z koreňovej zeleniny, šalotky, bieleho vína a sherry. Zeleninový základ udusíme do mäkka, rozmixujeme a doplníme o biele víno a sherry. Pridáme rybí fumet (vývar).

p Pstruha vykostíme. Rybacie mäso v pomere jedna k jednej zmiešame so smotanou a šľahačkou. Dochutíme koňakom, bielym mletým korením a soľou. Zmes zrolujeme, zatiahneme do obalu alebo fólie a túto rolku upečieme, uparíme alebo uvaríme vo vode. Potom vytiahneme necháme vychladnúť, nakrájame na kolieska a podávame so zeleninovým šalátom a čipsami. (japa)

Predaj rýb

l Staré Mesto Kamenné námestie

Hlavné námestie

l Petržalka pred Tescom

pred Delvitou

parkovisko na Osuského

pred Billou

l Ružinov trhovisko Miletičova

trhovisko Herlianska

Papánkovo námestie pred DK Ružinov a pred obchodným domom

l Lamač Malokarpatské námestie

l Rusovce pred strediskom na Balkánskej

l Dúbravka pred Saratovom

pred obchodom Rema 1000

pred nákupným strediskom na Schneidera-Trnavského

l Rača pred tržnicou v Krasňanoch

na Vianočných trhoch

pri tržnici na Rustaveliho ulici

l Karlova Ves Borská ulica

Ulica Ladislava Sáru

Cenník rýb

Kapor, I. trieda 100 Sk

Kapor, II. trieda 90 Sk

Sumec 300 Sk

Tolstolobik 60 Sk

Ceny sú za 1 kilogram a sú orientačné. (dot)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 102
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 9 191
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 207
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 071
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 012
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 449
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 271
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 102
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 20 855
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 353
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 687
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 534
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 820
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 354
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 9 974
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťZatvoriť reklamu