SME
Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Na predvianočný trh pribudli okrem kapra aj iné ryby

V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. ...


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK



V predvianočnej ponuke rýb v Bratislave a okolí okrem kaprov pribudli aj iné ryby - sumce, tolstolobiky, karasy či pstruhy. Niekto rád experimentuje aj na Vianoce. Pripraví namiesto kapra inú rybu. Alebo chystá rybacie menu na Silvestra či Nový rok. Pstruh je na rozdiel od kapra, ktorý sa živí rastlinnou potravou, dravec. Je to u nás najpopulárnejšia a najpripravovanejšia ryba. Pstruh dúhový pochádza zo severnej Ameriky a do Európy bol privezený v 19. storočí. Pstruh potočný žije len v čistých chladných riekach a potokoch. Je to lososovitá ryba. Má veľmi kvalitné, chutné, jemné, chudé, biele mäso. Ak sa rozhodnete práve pre prípravu pstruha - jeho optimálna veľkosť je 30 - 35 centimetrov. Pri servírovaní by dĺžka ryby nemala presahovať tanier. Pričom hlava ani chvost sa neorezávajú.

„Z jeho mäsa pripravujeme aj rôzne predjedlá a krémy," dodáva Juraj Hruška, šéfkuchár nadnárodnej stravovacej spoločnosti Sodexo na Slovensku.

Kapor je typická vianočná ryba. Je to bylinožravec, šľachtená šupinatá ryba pôvodom z Indie. U nás žije v jazerách, ale aj v riekach. Čím je kapor starší, tým viac naberá na váhe a je mastnejší. Takže optimálna váha tejto ryby je 1,5 až tri kilá. Kapry, ktoré sú väčšie a žijú v jazerách, sú už nielen mastné, ale ich mäso je cítiť bahnom.

„Jeho mäso sa môže vyprážať, opekať, grilovať. Je vhodné ho dopĺňať zeleninou, rôznymi kašami, zemiakmi. Má mäso pevnej konzistencie a veľa drobných kostí," povedal šéfkuchár Juraj Hruška. Ešte pred tepelnou úpravou je vhodné namočiť kapra najmenej na dve hodiny do mlieka a dve hodiny pred úpravou potrieť podkovičky citrónovou šťavou. Mlieko a citrón zmiernia príliš ostrú rybaciu chuť.

Tolstolobik je ryba, ktorá pochádza z Amuru. U nás sa chová od 60-tych rokov. Je to bylinožravec. „Je to škaredá a veľmi mastná ryba. Nie je obľúbená ani u rybárov, ani u kuchárov. Ryba je vhodná len na pečenie či dusenie," hovorí šéfkuchár Juraj Hruška.

Najväčšia u nás žijúca ryba je sumec. Je to dravá bezšupinatá ryba s tromi pármi fúzov. Na rozdiel od človeka a iných zvierat aj rýb rastie po celý svoj život. No nikto presne nevie, akého vysokého veku sa dožíva a akú maximálnu veľkosť môže dosiahnuť. U nás dorastá tak do metra - dvoch. V Španielsku a Taliansku sú však zaregistrované aj troj- a štvormetrové úlovky.

„Na konzumáciu je vhodné najmä mäso z mladých sumcov, ktoré je veľmi jemné a chutné. Sumec je vhodný najmä na grilovanie. S jeho mäsom sa narába opatrne. Hodia sa k nemu chuťovo jemnejšie a delikátnejšie druhy zelenín."

Recepty na prípravu vianočného kapra a rolku zo pstruha

p Podkovičky kapra vymočené v mlieku a potrené citrónovou šťavou dobre vysušíme. Jemne osolíme a obalíme v zmesi z hladkej múky, sladkej červenej papriky a čierneho korenia. Papriky netreba dávať veľa, lebo sa prvá pripaľuje. Podkovičky vložíme do panvice s olivovým olejom a opečieme. Keď začnú v oleji šušťať, sú hotové.

p Podkovičky kapra nasolíme morskou soľou, okoreníme bielym mletým korením a tymianom. Opečieme na olivovom oleji. K nim si pripravíme omáčku z koreňovej zeleniny, šalotky, bieleho vína a sherry. Zeleninový základ udusíme do mäkka, rozmixujeme a doplníme o biele víno a sherry. Pridáme rybí fumet (vývar).

p Pstruha vykostíme. Rybacie mäso v pomere jedna k jednej zmiešame so smotanou a šľahačkou. Dochutíme koňakom, bielym mletým korením a soľou. Zmes zrolujeme, zatiahneme do obalu alebo fólie a túto rolku upečieme, uparíme alebo uvaríme vo vode. Potom vytiahneme necháme vychladnúť, nakrájame na kolieska a podávame so zeleninovým šalátom a čipsami. (japa)

Predaj rýb

l Staré Mesto Kamenné námestie

Hlavné námestie

l Petržalka pred Tescom

pred Delvitou

parkovisko na Osuského

pred Billou

l Ružinov trhovisko Miletičova

trhovisko Herlianska

Papánkovo námestie pred DK Ružinov a pred obchodným domom

l Lamač Malokarpatské námestie

l Rusovce pred strediskom na Balkánskej

l Dúbravka pred Saratovom

pred obchodom Rema 1000

pred nákupným strediskom na Schneidera-Trnavského

l Rača pred tržnicou v Krasňanoch

na Vianočných trhoch

pri tržnici na Rustaveliho ulici

l Karlova Ves Borská ulica

Ulica Ladislava Sáru

Cenník rýb

Kapor, I. trieda 100 Sk

Kapor, II. trieda 90 Sk

Sumec 300 Sk

Tolstolobik 60 Sk

Ceny sú za 1 kilogram a sú orientačné. (dot)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Spacák na kozmetiku?
  4. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  1. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  8. Spacák na kozmetiku?
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 002
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 243
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 154
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 733
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 923
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 394
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 991
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  2. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  3. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  4. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  5. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  6. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  7. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  8. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 288
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 358
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 930
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 866
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 696
  6. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 3 493
  7. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 3 401
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 149
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu