SME
Nedeľa, 5. december, 2021 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Burčiaková sezóna vrcholí, ale pozor na to, čo pijete

Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa ...


FOTO SME – PAVOL MAJER



Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa mení každou hodinou. Najväčší fajnšmekri sú údajne schopní čakať aj do noci pri kvasiacom sa mušte, len aby nič nezmeškali.

Zvyk predávať burčiak nie je vo svete bežný. Francúzi ani Nemci to vôbec nerobia, burčiaková mánia je známa vraj len na Slovensku, v Čechách a Maďarsku. Burčiak sa leje potokmi na vinobraniach, ponúka sa v pohostinstvách, na trhoviskách, popri cestách na južnom Slovensku a dostanete ho i v klasických reštauráciách.

Skryť Vypnúť reklamu

September bol v minulosti obdobím, ktoré stavalo do pozoru obchodných inšpektorov špecializovaných na víno. Jeden si spomína, ako raz pri kontrole krčiem naďabili na akosi podozrivo dobrý burčiak. „Pri burčiakoch sme dosť často nachádzali všelijaké nedostatky,“ hovorí, „pri tomto sme teda spozorneli a keď sme pátrali po jeho pôvode, predavačka sa priznala, že doňho priliala víno. Burčiak, čo jej dodali a mala ho predávať, sa jej nepozdával, ani nešiel na odbyt. Povedala si, že ho vylepší. Kúpila v obchode fľašu vína a naliala ho doň.“

Dnes inšpektori už len spomínajú, ako kedysi odhaľovali nekalé praktiky okolo burčiaku.

Jeho vzorky odoberali zo sudov, fliaš i džbánov, v laboratóriu ich dali vykvasiť a výsledok s odstupom času posudzovali podľa noriem na víno. „Inak sa to ani nedalo. Keďže burčiak sa rýchlo mení, vzorka, ktorú sme doniesli do laboratória, bola už niečím iným, ako to, čo sme odobrali od predajcu. Preto sa neposudzoval burčiak, ale až víno, na ktoré vykvasil,“ vysvetľuje kontrolór zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. V minulosti na to mala inšpekcia odborovú normu. Keď sa zrušila, mala ju nahradiť slovenská technická norma, čo sa však pri burčiaku nestalo.

Skryť Vypnúť reklamu

A tak je to dodnes. Právo kontrolovať burčiaky síce papierovo existuje – zo zákona ho zdedila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia – ale v praxi sa neuplatňuje. Podľa vysvetlenia zástupkyne šéfa poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Veroniky Gavorníkovej dôvodom je neexistujúca norma. Ako upresnil jej podriadený, špecialista na vína Peter Prekop, v súlade s Potravinovým kódexom dnes môžu kontrolovať burčiaky len po senzorickej a vizuálnej stránke, prípadne môžu preveriť, či neobsahuje cudzorodé látky. Inak nič. Žiadnu kontrolu nezaujíma, či sa nepredáva zriedený vodou, či nemá nadmieru pridané kvasnice alebo cukor a či nie je zdraviu škodlivý. Burčiak je územím nikoho. TÁŇA RUNDESOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 17 652
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 171
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 9 059
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 820
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 829
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 338
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 613
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 091
  9. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 898
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 2 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  2. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  3. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  4. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  5. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  6. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  7. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  8. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 770
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 167
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 822
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 671
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 309
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 619
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 587
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 302
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu