SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Burčiaková sezóna vrcholí, ale pozor na to, čo pijete

Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa ...


FOTO SME – PAVOL MAJER



Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa mení každou hodinou. Najväčší fajnšmekri sú údajne schopní čakať aj do noci pri kvasiacom sa mušte, len aby nič nezmeškali.

Zvyk predávať burčiak nie je vo svete bežný. Francúzi ani Nemci to vôbec nerobia, burčiaková mánia je známa vraj len na Slovensku, v Čechách a Maďarsku. Burčiak sa leje potokmi na vinobraniach, ponúka sa v pohostinstvách, na trhoviskách, popri cestách na južnom Slovensku a dostanete ho i v klasických reštauráciách.

Skryť Vypnúť reklamu

September bol v minulosti obdobím, ktoré stavalo do pozoru obchodných inšpektorov špecializovaných na víno. Jeden si spomína, ako raz pri kontrole krčiem naďabili na akosi podozrivo dobrý burčiak. „Pri burčiakoch sme dosť často nachádzali všelijaké nedostatky,“ hovorí, „pri tomto sme teda spozorneli a keď sme pátrali po jeho pôvode, predavačka sa priznala, že doňho priliala víno. Burčiak, čo jej dodali a mala ho predávať, sa jej nepozdával, ani nešiel na odbyt. Povedala si, že ho vylepší. Kúpila v obchode fľašu vína a naliala ho doň.“

Dnes inšpektori už len spomínajú, ako kedysi odhaľovali nekalé praktiky okolo burčiaku.

Jeho vzorky odoberali zo sudov, fliaš i džbánov, v laboratóriu ich dali vykvasiť a výsledok s odstupom času posudzovali podľa noriem na víno. „Inak sa to ani nedalo. Keďže burčiak sa rýchlo mení, vzorka, ktorú sme doniesli do laboratória, bola už niečím iným, ako to, čo sme odobrali od predajcu. Preto sa neposudzoval burčiak, ale až víno, na ktoré vykvasil,“ vysvetľuje kontrolór zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. V minulosti na to mala inšpekcia odborovú normu. Keď sa zrušila, mala ju nahradiť slovenská technická norma, čo sa však pri burčiaku nestalo.

Skryť Vypnúť reklamu

A tak je to dodnes. Právo kontrolovať burčiaky síce papierovo existuje – zo zákona ho zdedila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia – ale v praxi sa neuplatňuje. Podľa vysvetlenia zástupkyne šéfa poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Veroniky Gavorníkovej dôvodom je neexistujúca norma. Ako upresnil jej podriadený, špecialista na vína Peter Prekop, v súlade s Potravinovým kódexom dnes môžu kontrolovať burčiaky len po senzorickej a vizuálnej stránke, prípadne môžu preveriť, či neobsahuje cudzorodé látky. Inak nič. Žiadnu kontrolu nezaujíma, či sa nepredáva zriedený vodou, či nemá nadmieru pridané kvasnice alebo cukor a či nie je zdraviu škodlivý. Burčiak je územím nikoho. TÁŇA RUNDESOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 000
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 959
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 527
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 669
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 338
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 321
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 793
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 493
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 433
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 404
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu