SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Burčiaková sezóna vrcholí, ale pozor na to, čo pijete

Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa ...


FOTO SME – PAVOL MAJER



Burčiak je provokujúci nápoj. Nedá pokoj vinárom, ktorí si ho ctia ako predzvesť dobrých zásob vína, a neodolajú mu ani mnohí bežní spotrebitelia. Vinárski labužníci však vedia, že na objavenie správnej chute treba nájsť pravú chvíľu. Lebo burčiak sa mení každou hodinou. Najväčší fajnšmekri sú údajne schopní čakať aj do noci pri kvasiacom sa mušte, len aby nič nezmeškali.

Zvyk predávať burčiak nie je vo svete bežný. Francúzi ani Nemci to vôbec nerobia, burčiaková mánia je známa vraj len na Slovensku, v Čechách a Maďarsku. Burčiak sa leje potokmi na vinobraniach, ponúka sa v pohostinstvách, na trhoviskách, popri cestách na južnom Slovensku a dostanete ho i v klasických reštauráciách.

Skryť Vypnúť reklamu

September bol v minulosti obdobím, ktoré stavalo do pozoru obchodných inšpektorov špecializovaných na víno. Jeden si spomína, ako raz pri kontrole krčiem naďabili na akosi podozrivo dobrý burčiak. „Pri burčiakoch sme dosť často nachádzali všelijaké nedostatky,“ hovorí, „pri tomto sme teda spozorneli a keď sme pátrali po jeho pôvode, predavačka sa priznala, že doňho priliala víno. Burčiak, čo jej dodali a mala ho predávať, sa jej nepozdával, ani nešiel na odbyt. Povedala si, že ho vylepší. Kúpila v obchode fľašu vína a naliala ho doň.“

Dnes inšpektori už len spomínajú, ako kedysi odhaľovali nekalé praktiky okolo burčiaku.

Jeho vzorky odoberali zo sudov, fliaš i džbánov, v laboratóriu ich dali vykvasiť a výsledok s odstupom času posudzovali podľa noriem na víno. „Inak sa to ani nedalo. Keďže burčiak sa rýchlo mení, vzorka, ktorú sme doniesli do laboratória, bola už niečím iným, ako to, čo sme odobrali od predajcu. Preto sa neposudzoval burčiak, ale až víno, na ktoré vykvasil,“ vysvetľuje kontrolór zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. V minulosti na to mala inšpekcia odborovú normu. Keď sa zrušila, mala ju nahradiť slovenská technická norma, čo sa však pri burčiaku nestalo.

Skryť Vypnúť reklamu

A tak je to dodnes. Právo kontrolovať burčiaky síce papierovo existuje – zo zákona ho zdedila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia – ale v praxi sa neuplatňuje. Podľa vysvetlenia zástupkyne šéfa poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Veroniky Gavorníkovej dôvodom je neexistujúca norma. Ako upresnil jej podriadený, špecialista na vína Peter Prekop, v súlade s Potravinovým kódexom dnes môžu kontrolovať burčiaky len po senzorickej a vizuálnej stránke, prípadne môžu preveriť, či neobsahuje cudzorodé látky. Inak nič. Žiadnu kontrolu nezaujíma, či sa nepredáva zriedený vodou, či nemá nadmieru pridané kvasnice alebo cukor a či nie je zdraviu škodlivý. Burčiak je územím nikoho. TÁŇA RUNDESOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 672
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 131
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 161
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 871
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 688
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 486
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 781
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 144
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 963
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu