
Tento rok sa Vianočné trhy rozšírili aj naFrantiškánske námestie a návštevníkom ponúkajú tovar v deväťdesiatich stánkoch. FOTO SME - PAVOL MAJER
jedna predávala lacné plátno a damašk v prvom adventnom týždni, druhá v druhom, tretia v treťom. Posledný týždeň pred Vianocami i na Zlatú nedeľu už všetci znova predávali draho, čím ľudí chceli za otáľanie potrestať.
Koncom minulého storočia bol život naozaj búrlivý a prevratný. Do prešporských domov zavádzali vodovod, elektrinu a plyn. Ulice boli rozkopané, lebo mestský magistrát rozhodol, že všetky domy musia byť napojené na kanalizáciu. Prešporok menil tvár. Dlhé decembrové večery rozjasňovali svetlá plynových lámp a prvých elektrických reklám. Roku 1896 na svätého Mikuláša zažiaril pred Mestským divadlom vysokánsky smrek ovenčený elektrickými žiarovkami a noviny sa vyhrážali prešporským štricákom, že ak ihneď neprestanú prakmi z neho zostreľovať žiarovky, magistrát dá vianočný strom od elektriny odpojiť. Odpojili ho dvanásteho decembra, zapojili pred Štedrým dňom a opäť odpojili deň po svätom Štefanovi. Z novín písaných po nemecky sa dozvedáme, že z vianočného stromu mesta Prešporok bolo roku 1896 odstrelených jednosto šesťdesiatsedem žiaroviek, ktoré zaplatil mestský magistrát.
Hubový prekladanec
Cez advent sa z lásky k Bohu päť dní v týždni postíme a z lásky k sebe sa poriadne najeme len vo štvrtok a v nedeľu. Mnohí po rínku naháňajú slimáky, žabacinu a ryby, no my sme sa dobre zásobili sušenými hubami a tie sú mäsom pre chudobu i maškrtou pre labužníkov.
Odmeraj trojdecový kríglik usušených húb a zalej ich aspoň na tri hodiny vodou, aby napučali. Do slanej vody s rascou daj uvariť kilo obielených a na kolieska nakrájaných zemiakov. Na dvoch polievkových lyžiciach masla a dvoch polievkových lyžiciach husacej masti do sklovita popraž veľkú posekanú cibuľu. Z húb zlej vodu a daj ich udusiť na cibuľu. Cibuľu s hubami primerane osoľ, okoreň podľa chuti mletým čiernym korením a drvenou rascou. Po desiatich minútach huby odstav z ohňa a vmiešaj do nich posekanú viazaničku zeleného petržlenu.
Do maslom vymazanej a žemľovými omrvinkami vysypanej rajnice vlož dve vrstvy húb medzi tri vrstvy zemiakov. V štvrťlitri kyslej smotany rozhabarkuj dve celé vajcia a polievkovú lyžicu horčice. Smotanou rovnomerne polej prekladanec a na jeho povrch na hrubom strúhadle nastrúhaj štvrtinu oštiepka. Všetko pokvapkaj tromi polievkovými lyžicami roztopeného masla a nezakrytú rajnicu na miernom ohni v rúre zapekaj, kým syr nebude ružový a chrumkavý.
Z knihy Z kuchyne starého Prešporka, Peter Ševčovič