Žiadny osobný vzťah k nej nemám, ale je to mnou asi najnavštevovanejší podnik. Má dobrú polohu, dostatočne široký jedálny lístok, relatívne pohotovú obsluhu a ceny zodpovedajúce bratislavskému centru. Pre to všetko je Archa ako stvorená na pracovné obedy, stretnutia narýchlo, ale aj posedenia na jednom pive. Väčšinu čašníkov tam vídam už dlho a asi všetci majú celý jedálny lístok v hlave. Niektorí si pamätajú, čo ste si dali naposledy – to je výhoda, najmä ak neviete, čo si práve vybrať. Maximálny počet po sebe idúcich návštev Archy je v mojom prípade tri. Na štvrtý deň mi nemá čo ponúknuť – aliky, lasagne ani jarné palacinky už nemôžem.
Keď záleží na atmosfére, sadám si k Budhovi. Je to podnik, ktorý rozumie podstatným atribútom pohodového sedenia – muzike a vínu. Na večeru sa tam nechodí, ale v rozbehnutej zábave vždy poteší výborne spravený nakladaný hermelín. V ponuke čajov sa vyrovnajú menšej čajovni.
Často tam nachádzam svojich priateľov, ale Budha je presne ten bar, kde sa dá prísť aj naslepo. Ak náhodou popíjam osamote, môžem si oči popásť na krásnych študentkách.
K prednostiam patria živé koncerty a supertajný neprístupný salónik, kde sa sedí na mäkkej zemi, naboso, vdychujú sa vonné tyčinky a pije čaj. Ale tam sa aj tak nedostanete, takže sa netešte.
Vegetka
Do Vegetky posielam len svoj žalúdok. Zvyšok môjho tela nemá rád veľkovýkrmne, tácky a dlhé rady, žiaľ, Vegetka je jediná reštaurácia široko-ďaleko, kde si brucho nájde zmierlivú, neagresívnu, rovnovážnu stravu. Jedlá sú tam skoro také dobré ako u mňa v kuchyni. Vedia urobiť tempeh, tofu, hrachovú kašu alebo strukovinové karbonátky. Varia celozrnnú ryžu a podávajú mrkvový džús. Tomu hovorím ostrov harmónie v mori hamburgerových reštaurácií.