Tento ročník čo sa týka výšky cukornatosti predstihol podľa Petra Matyšáka, vinára z Pezinka, aj ročník 2000. „Z tridsiatich odrôd sme nemali ani jedno víno pod kabinet,“ povedal.
Kabinetné víno musí mať vysokú cukornatosť, čo spôsobuje, že má vyšší obsah alkoholu a guľatejšiu chuť. Ročník 2003 bude aj veľmi vhodný na archivovanie. „Najmä pre červené vína z modrých hroznových odrôd to bude jeden z najlepších ročníkov,“ hovorí Matyšák.
Problematické boli skôr biele vína. „Ročník 2003 charakterizuje vysoká cukornatosť, ale na druhej strane absentuje kyselina vínna. Včasným stáčaním vína sa teda snažíme zachovať čo najvyššie množstvo kyselín vo víne. Nízky obsah kyselín by totiž mohol chuť vína nepriaznivo ovplyvniť,“ hovorí Matyšák.
Vinári na Slovensku poznajú archívne vína, ale málokto má možnosť vychutnať mladé vína. Pritom práve s prvým mladým vínom sa spája jeden z najväčších vinárskych sviatkov v krajine vína – Fancúzsku. Na beaujolais nouveau ako na prvé víno roku čakajú netrpezlivo nielen Francúzi, ale aj ctitelia vína takmer z dvoch stoviek krajín. Piť sa začína počnúc tretím novembrovým štvrtkom o pol noci.
„Prvýkrát mohli ročník 2003 u nás ochutnať už návštevníci Pezinských slávností v septembri. Podával sa tu mladý Müller Thurgau,“ hovorí Peter Matyšák. Odroda, z ktorej sa robí Beaujolais, je u nás zriedkavá. „Môžeme však spraviť obdobu skorého mladého vína, ako je beaujolais, z našich bielych odrôd,“ dodáva.
Vinár Milan Pavelka začne Müller Thurgau ponúkať už 6. novembra vo vinotéke na Klobučníckej ulici. Prvé prívlastkové vína ročníka 2003 však ponúkne až na jar budúceho roku.
JANA PARKROVÁ