FOTO SME - PAVOL MAJER
Keď som sa po niekoľkých rokoch vrátila do Bratislavy, pustila som sa do hľadania toho, čo mi tu bolo milé. K tomu rátam aj obľúbené podniky. Mnohé zanikli napríklad Zbrojnoš a Bulhar pod Michalskou bránou, či Krym na Šafárikovom námestí. Jeden som predsa našla. Zlý námorník pod Devínom. Prvé, čo ma zahrialo pri srdci, bol krásny, originálny drevený nábytok. To druhé bola rybacia polievka. Navyše, dá sa sedieť na krytej terase, a je jedno či s partiou na pive, alebo s rodinou na nedeľnom obede. Reštaurácia sa nachádza pri Dunaji, hneď na začiatku Devína. „Zlý“ je tam len námorník v názve krčmy.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Kredit
Necítim sa dobre v podnikoch, kde je hosť nútený sedieť vo výklade. Výnimkou je paradoxne presklený Kredit, malinká kaviareň a cukráreň v priechode vedľa optiky na Laurinskej ulici. Fakt, že má presklenú stenu neprekáža, pretože sa nachádza v priechode medzi Laurinskou a Gorkého. Kaviarnička je tým výborné chránená pred hlukom z ulice a našťastie aj pred množstvom zákazníkov. Vybavujem si tu rýchle pracovné stretnutia, rande a občas sladké raňajky. Škoda, že otvárajú až o 9.00.
Hlava XXII
Bajzova ulica, kde sídli podnik, nepatrí medzi hlavné ťahy. Nachádza sa pri Záhradníckej ulici. Ale, dobre sa tu varí. Obvykle si dávam kurací šalát a večer tu hráva džez. Žasnem, čo sa dá z pivničného priestoru urobiť. Stretávam sa tu so známymi, pre ktorých je to jedno z mála miest, kam sa dostanú. Podnik je bezbariérovým priestorom, aspoň čo sa týka mechanických bariér. Na prekonanie vnútorných, osobných bariér však chýba trochu intímnejšie prostredie. Ineriér je svetlý, dosť veľký, ideálny pre väčšiu spoločnosť. Osamelí hostia tu však na mňa pôsobia trochu rušivo.
PREČO NECHODÍM DO PIVÁRNE
Pub Smíchovská Perla
Nachádza sa na rohu Mariánskej a Špitálskej ulice. Ako piváreň je priemerná, cenami aj výberom. No s obsluhou a kuchyňou nemám dobrú skúsenosť. Jedlo som vrátila a poznámky a výraz obsluhy nestoja za komentár. V tomto prípade radšej odchádzam a naďalej už len obchádzam. Ak už predsa zájdem do vedľajšieho vchodu, do reštaurácie – to je druhá časť prevádzky, tak len na kávu. Ceny jedál sa mi zdajú o kategóriu vyššie než prostredie.