
Novinkou tohtoročného trinásteho ročníka Dní majstrov ÚĽUV-u boli aj súťaže v brúsení kosy, štiepaní triesok, lúpaní kukurice, zatĺkaní klincov a mlátení cepmi (na snímke). FOTO SME - PAVOL MAJER
Tridsať remeselníkov so svojimi dielničkami predvádzalo Bratislavčanom a prekvapeným návštevníkom mesta svoje umenie. Výrobu predmetov z dreva, drôtu, šúpolia, zdobenie medovníčkov a kraslíc, maľovanie na skle, pletenie vlnených papúč, výrobu zvonov, dlabanie koryta či výrobu píšťaliek a fujár niektorí videli na vlastné oči prvý raz.
Dospelých zaujalo chutné vínko i tradičné slovenské párance s tvarohom a zemiakmi. Deti, pre ktoré bola pripravená škola remesiel, sa predbiehali v tom, kto skôr zasadne za hrnčiarsky kruh. „Záujem je obrovský, nemôžeme uspokojiť všetky deti,“ povedala nám Oľga Pipíšová zo školy remesiel. „Kto prišiel neskôr popoludní, už sa nemohol zapísať do dielní, lebo kurzy boli plné.“ V desiatich pracovných dielňach sa deti všetkých vekových kategórií prakticky zoznamovali s remeslami pod dohľadom odborných lektorov ÚĽUV-u. Komu sa hrnčiarstvo alebo drotárstvo zapáčilo, ten sa môže prihlásiť do celoročného kurzu.
Novinkou boli tento rok súťažné podujatia. „V brúsení kosy, štiepaní triesok, mlátení cepmi, lúpaní kukurice alebo zatĺkaní klincov,“ vymenoval Igor Benčať oblečený v kozárovskom kroji. Populárne boli najmä tekvičky, ktorými sa voľakedy ťahalo víno. „Pre deti to je veľká atrakcia, hoci súťažia len s vodou,“ zasmial sa. Tekvičku však nepoznali ani niektorí dospelí. „Zasadí sa semeno, nechá sa vyrásť a potom sa naťahuje, aby mala tekvica dlhý koniec. Odreže sa, nechá sa uschnúť a vnútrajšok sa vyčistí. Vínko sa môže ťahať,“ vysvetľoval Benčať.
Na festival nadväzuje výstava 70 majstrov ÚĽUV-u v Mestskom múzeu, ktorá bude trvať do 5. októbra.
DOROTA KRÁKOVÁ