SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Dospelí ťahali víno tekvicami ako voľakedy

V sobotu a nedeľu sa Primaciálne námestie a nádvorie Starej radnice zmenilo na tradičný slovenský jarmok. Konal sa tu trinásty ročník festivalu ľudových remesiel Dni majstrov ÚĽUV-u.


Novinkou tohtoročného trinásteho ročníka Dní majstrov ÚĽUV-u boli aj súťaže v brúsení kosy, štiepaní triesok, lúpaní kukurice, zatĺkaní klincov a mlátení cepmi (na snímke). FOTO SME - PAVOL MAJER

Tridsať remeselníkov so svojimi dielničkami predvádzalo Bratislavčanom a prekvapeným návštevníkom mesta svoje umenie. Výrobu predmetov z dreva, drôtu, šúpolia, zdobenie medovníčkov a kraslíc, maľovanie na skle, pletenie vlnených papúč, výrobu zvonov, dlabanie koryta či výrobu píšťaliek a fujár niektorí videli na vlastné oči prvý raz.

Dospelých zaujalo chutné vínko i tradičné slovenské párance s tvarohom a zemiakmi. Deti, pre ktoré bola pripravená škola remesiel, sa predbiehali v tom, kto skôr zasadne za hrnčiarsky kruh. „Záujem je obrovský, nemôžeme uspokojiť všetky deti,“ povedala nám Oľga Pipíšová zo školy remesiel. „Kto prišiel neskôr popoludní, už sa nemohol zapísať do dielní, lebo kurzy boli plné.“ V desiatich pracovných dielňach sa deti všetkých vekových kategórií prakticky zoznamovali s remeslami pod dohľadom odborných lektorov ÚĽUV-u. Komu sa hrnčiarstvo alebo drotárstvo zapáčilo, ten sa môže prihlásiť do celoročného kurzu.

Novinkou boli tento rok súťažné podujatia. „V brúsení kosy, štiepaní triesok, mlátení cepmi, lúpaní kukurice alebo zatĺkaní klincov,“ vymenoval Igor Benčať oblečený v kozárovskom kroji. Populárne boli najmä tekvičky, ktorými sa voľakedy ťahalo víno. „Pre deti to je veľká atrakcia, hoci súťažia len s vodou,“ zasmial sa. Tekvičku však nepoznali ani niektorí dospelí. „Zasadí sa semeno, nechá sa vyrásť a potom sa naťahuje, aby mala tekvica dlhý koniec. Odreže sa, nechá sa uschnúť a vnútrajšok sa vyčistí. Vínko sa môže ťahať,“ vysvetľoval Benčať.

Na festival nadväzuje výstava 70 majstrov ÚĽUV-u v Mestskom múzeu, ktorá bude trvať do 5. októbra.

DOROTA KRÁKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 908
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 286
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 101
  4. Od Česka až po Jadran 3 977
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 675
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 213
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 161
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 2 591
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 384
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 349
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu