
FOTO - AUTORKA
Pod taktovkou vedúceho „haluškárskej“ skupiny Moja družina z levického okresu Juraja Gemeryho sa navarilo až dvadsať kilogramov nášho národného jedla. Celá príprava sa uskutočnila pred očami zvedavých okolostojacich, niektoré ženy si dokonca pýtali rady, ako zlepšiť svoje domáce recepty.
„Každý súťažiaci bude mať na tanieri 700 gramov halušiek, ktoré musí zjesť čo najrýchlejšie. Pre priblíženie sú to dve normálne porcie v reštaurácii. Treba byť iba hladný, ale nie zas držať diétu. Dokonca nezáleží ani na fyzickej konštrukcii, lebo náš štvrtý člen váži iba 65 kilogramov,“ priblížil pravidlá súťaže a predpoklady účastníkov Juraj Gemery, ktorému, paradoxne, bryndzové halušky vôbec nechutia.
„Vzhľadom na to, že sa takáto akcia robí prvýkrát a Bratislava je dosť netypické miesto na jedenie halušiek, odhadujem, že sa zúčastní pätnásť dobrovoľníkov,“ povedal vedúci „haluškárov“, ktorí majú na svojom konte prvenstvo z majstrovstiev Slovenska v jedení bryndzových halušiek či šieste miesto z majstrovstiev sveta. A tip mu vyšiel presne. Medzi pätnástimi súťažiacimi sa objavila len jedna žena, ktorá si okamžite vyslúžila priazeň publika. Zo súťaže vyšiel víťazne Martin Šimončič alias Fukso, ktorý svoju porciu zlikvidoval za 29 sekúnd. Moja družina sa pustila variť ďalšiu várku halušiek pre hladných návštevníkov, ktorých prilákala vôňa bryndze a slaniny.
MARÍNA DOBOŠOVÁ