
foto
Aby malo pivo tú správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie, pretože je citlivé na tepelné výkyvy, ale aj na správne podávanie a nalievanie. Malo by mať iskru, dostatok hustej a trvácnej peny. Svetlé pivo má mať peknú zlatú až zlatožltú farbu, tmavé granátovú až čiernu. Skladovať by sa malo v čistých prevzdušnených skladoch, chránené pred slnečným teplom.
Teplota piva
Na chuť piva má vplyv aj teplota, ktorá by mala byť u čapovaného v lete asi 7°C a v zime približne 7 až 10°C . Pri tejto teplote by sa malo i skladovať. Teploty nižšie ako 4°C pivu škodia a takto podchladenému pivu často hrozí vznik chladového zákalu. Teplé pivo stráca chuť vplyvom unikajúceho oxidu uhličitého, pričom môže nadmerne peniť a to znižuje manipuláciu pri čapovaní.
Poháre majú byť z bezfarebného skla, s hladkými okrajmi a rovnými plochami. Ak je na nich značka piva, mali by sa používať len na pivo tejto značky.
Penivosť piva
Pivo silne pení, keď je nesprávne chladené alebo neodborne skladované. Tiež keď sa so sudom pred narazením hýbalo alebo ak sud narazili hneď po privezení. Príčinou penenia býva aj upchatý kohútik, ak je pivo pod veľkým tlakom alebo ak sú znečistené, či príliš zohýbané a vyduté rúrky. Podľa našich noriem by malo mať pivo po narazení aspoň trojcentimetrovú penu, ktorá by nemala úplne zmiznúť v priebehu piatich minút.
Zlú penivosť spôsobuje aj zlé sýtenie oxidom uhličitým. Niekedy to býva v dôsledku zlého technologického postupu pri výrobe, stáčania zvetraného piva, zlej tesnosti suda alebo uzáveru na fľaši, nízkej teploty, mastného pohára. Pri fľaškovom pive to môže zapríčiniť aj slnečné svetlo.