SME

Pena má byť trojcentimetrová

Pivo sa dosycuje preto, aby dlhšie držala pena a aby v pohári vyzeralo plne a zaokrúhlene!


foto


Aby malo pivo tú správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie, pretože je citlivé na tepelné výkyvy, ale aj na správne podávanie a nalievanie. Malo by mať iskru, dostatok hustej a trvácnej peny. Svetlé pivo má mať peknú zlatú až zlatožltú farbu, tmavé granátovú až čiernu. Skladovať by sa malo v čistých prevzdušnených skladoch, chránené pred slnečným teplom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teplota piva

Na chuť piva má vplyv aj teplota, ktorá by mala byť u čapovaného v lete asi 7°C a v zime približne 7 až 10°C . Pri tejto teplote by sa malo i skladovať. Teploty nižšie ako 4°C pivu škodia a takto podchladenému pivu často hrozí vznik chladového zákalu. Teplé pivo stráca chuť vplyvom unikajúceho oxidu uhličitého, pričom môže nadmerne peniť a to znižuje manipuláciu pri čapovaní.

SkryťVypnúť reklamu

Poháre majú byť z bezfarebného skla, s hladkými okrajmi a rovnými plochami. Ak je na nich značka piva, mali by sa používať len na pivo tejto značky.

Penivosť piva

Pivo silne pení, keď je nesprávne chladené alebo neodborne skladované. Tiež keď sa so sudom pred narazením hýbalo alebo ak sud narazili hneď po privezení. Príčinou penenia býva aj upchatý kohútik, ak je pivo pod veľkým tlakom alebo ak sú znečistené, či príliš zohýbané a vyduté rúrky. Podľa našich noriem by malo mať pivo po narazení aspoň trojcentimetrovú penu, ktorá by nemala úplne zmiznúť v priebehu piatich minút.

Zlú penivosť spôsobuje aj zlé sýtenie oxidom uhličitým. Niekedy to býva v dôsledku zlého technologického postupu pri výrobe, stáčania zvetraného piva, zlej tesnosti suda alebo uzáveru na fľaši, nízkej teploty, mastného pohára. Pri fľaškovom pive to môže zapríčiniť aj slnečné svetlo.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 337
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 569
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 343
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 382
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 543
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 246
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 554
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu