SME
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Pena má byť trojcentimetrová

Pivo sa dosycuje preto, aby dlhšie držala pena a aby v pohári vyzeralo plne a zaokrúhlene!


foto

Aby malo pivo tú správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie, pretože je citlivé na tepelné výkyvy, ale aj na správne podávanie a nalievanie. Malo by mať iskru, dostatok hustej a trvácnej peny. Svetlé pivo má mať peknú zlatú až zlatožltú farbu, tmavé granátovú až čiernu. Skladovať by sa malo v čistých prevzdušnených skladoch, chránené pred slnečným teplom.

Teplota piva

Na chuť piva má vplyv aj teplota, ktorá by mala byť u čapovaného v lete asi 7°C a v zime približne 7 až 10°C . Pri tejto teplote by sa malo i skladovať. Teploty nižšie ako 4°C pivu škodia a takto podchladenému pivu často hrozí vznik chladového zákalu. Teplé pivo stráca chuť vplyvom unikajúceho oxidu uhličitého, pričom môže nadmerne peniť a to znižuje manipuláciu pri čapovaní.

Poháre majú byť z bezfarebného skla, s hladkými okrajmi a rovnými plochami. Ak je na nich značka piva, mali by sa používať len na pivo tejto značky.

Penivosť piva

Pivo silne pení, keď je nesprávne chladené alebo neodborne skladované. Tiež keď sa so sudom pred narazením hýbalo alebo ak sud narazili hneď po privezení. Príčinou penenia býva aj upchatý kohútik, ak je pivo pod veľkým tlakom alebo ak sú znečistené, či príliš zohýbané a vyduté rúrky. Podľa našich noriem by malo mať pivo po narazení aspoň trojcentimetrovú penu, ktorá by nemala úplne zmiznúť v priebehu piatich minút.

Zlú penivosť spôsobuje aj zlé sýtenie oxidom uhličitým. Niekedy to býva v dôsledku zlého technologického postupu pri výrobe, stáčania zvetraného piva, zlej tesnosti suda alebo uzáveru na fľaši, nízkej teploty, mastného pohára. Pri fľaškovom pive to môže zapríčiniť aj slnečné svetlo.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 629
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 716
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 188
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 474
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 293
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 6 392
  7. Po Slovensku na motorke 6 148
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 357
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 272
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 3 822
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu