SME

Za charakteristickú horkú chuť môže chmeľ

Základnými surovinami na výrobu piva sú slad, chmeľ a voda. Rozhodujú o type piva, jeho kvalite a charakteristickej chuti. Technológia výroby piva sa skladá z troch fáz – prípravy a výroby mladiny, kvasenia, dokvasovania a stáčania piva.


foto


Slad dáva pivu dušu

Slad ako základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov sa vyrába zo špeciálnych druhov jačmeňa a v rozhodujúcej miere ovplyvňuje kvalitu piva. Farba, chuť alebo vôňa sladu rozhodujú o type piva. Vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom a sladovaním. Výroba sladu prebieha v sladovniach, ktoré sú buď priamo spojené s pivovarom, alebo stoja samostatne. Rôzne druhy sladov tvoria základ pre jednotlivé druhy pív.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem sladu sa dajú použiť aj niektoré iné suroviny, ktoré však zhoršujú chuť piva a ich používanie je buď úplne zakázané, alebo limitované. Napríklad kukurica, zemiaková múčka alebo rôzne cukornaté výrobky.

SkryťVypnúť reklamu

Slad na Slovensku

Už oddávna boli na Slovensku veľmi dobré podmienky na pestovanie jačmeňa, ktorý sa pod názvom slovenský jačmeň vyvážal i do zahraničia. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre a Hlohovci sa dokonca uskutočňovali i pravidelné trhy. Vzorky jačmeňa sa posielali aj na rôzne výstavy a pre svoju tradičnú kvalitu boli vyhľadávané.

Chmeľ

Druhou pivovarskou surovinou je chmeľ. Dodáva pivu charakteristickú horkú chuť.

Chmeľový kvet je tvorený 40 až 50 lupeňmi, ktoré sú na vnútornej strane pokryté žliazkami, ktoré obsahujú žltý prášok, takzvaný lupulín. Dobrý chmeľ má jemné, rovnomerné, žltozelené, česaním nepoškodené šištičky s veľkým obsahom lupulínu a príjemnú vôňu. Starší chmeľ nepríjemne zapácha. Chmeľ dodáva pivu príjemnú horkastú chuť a vôňu a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

SkryťVypnúť reklamu

Jednotlivé druhy piva sa delia

podľa typu kvasenia

V oblasti strednej Európy prevažuje pri výrobe spodné kvasenie – na Britských ostrovoch a v západnej Európe vrchné kvasenie piva.

K spodným pivám patria tri charakteristické typy: plzenské, mníchovské a dortmundské. Plzenský typ je najznámejším reprezentantom svetlého piva na svete.

Kvasenie a kvasnicové pivo

Po skončení hlavného kvasenia sa mladé pivo dopravuje do tankov, kde dozrieva. Doba ležania je závislá od druhu piva a jeho požadovaných vlastností. Viacstupňové pivá si vyžadujú dlhšie ležanie, taktiež sudové pivá s nižším stupňom prekvasenia. Po vypustení piva zostanú na dne kadí kvasinky, ktoré sa zberajú. Kvasnicové pivo sa vyrába pridaním mladého piva v štádiu kvasenia už do hotového piva, ktoré potom dokvasuje u spotrebiteľa. Má lepšiu chuť, väčšiu silu a stabilitu. Po ustálení sa so sudmi už nesmie hýbať, aby sa ich obsah nezakalil.

SkryťVypnúť reklamu

Stáčanie piva

Poslednou fázou výroby piva je stáčanie piva do sudov, fľašiek alebo plechoviek.

Dávnejšie sa na dopravu piva používali drevené sudy, potom hliníkové a dnes sa používajú nerezové. Veľký rozmach fľaškových pív nastal od roku 1920. Dnes sú populárne aj pivá v plechovkách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 571
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 344
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 374
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 548
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 247
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu