SME
Nedeľa, 3. júl, 2022 | Meniny má Miloslav

Za charakteristickú horkú chuť môže chmeľ

Základnými surovinami na výrobu piva sú slad, chmeľ a voda. Rozhodujú o type piva, jeho kvalite a charakteristickej chuti. Technológia výroby piva sa skladá z troch fáz – prípravy a výroby mladiny, kvasenia, dokvasovania a stáčania piva.


foto

Slad dáva pivu dušu

Slad ako základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov sa vyrába zo špeciálnych druhov jačmeňa a v rozhodujúcej miere ovplyvňuje kvalitu piva. Farba, chuť alebo vôňa sladu rozhodujú o type piva. Vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom a sladovaním. Výroba sladu prebieha v sladovniach, ktoré sú buď priamo spojené s pivovarom, alebo stoja samostatne. Rôzne druhy sladov tvoria základ pre jednotlivé druhy pív.

Okrem sladu sa dajú použiť aj niektoré iné suroviny, ktoré však zhoršujú chuť piva a ich používanie je buď úplne zakázané, alebo limitované. Napríklad kukurica, zemiaková múčka alebo rôzne cukornaté výrobky.

Slad na Slovensku

Už oddávna boli na Slovensku veľmi dobré podmienky na pestovanie jačmeňa, ktorý sa pod názvom slovenský jačmeň vyvážal i do zahraničia. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre a Hlohovci sa dokonca uskutočňovali i pravidelné trhy. Vzorky jačmeňa sa posielali aj na rôzne výstavy a pre svoju tradičnú kvalitu boli vyhľadávané.

Chmeľ

Druhou pivovarskou surovinou je chmeľ. Dodáva pivu charakteristickú horkú chuť.

Chmeľový kvet je tvorený 40 až 50 lupeňmi, ktoré sú na vnútornej strane pokryté žliazkami, ktoré obsahujú žltý prášok, takzvaný lupulín. Dobrý chmeľ má jemné, rovnomerné, žltozelené, česaním nepoškodené šištičky s veľkým obsahom lupulínu a príjemnú vôňu. Starší chmeľ nepríjemne zapácha. Chmeľ dodáva pivu príjemnú horkastú chuť a vôňu a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

Jednotlivé druhy piva sa delia

podľa typu kvasenia

V oblasti strednej Európy prevažuje pri výrobe spodné kvasenie – na Britských ostrovoch a v západnej Európe vrchné kvasenie piva.

K spodným pivám patria tri charakteristické typy: plzenské, mníchovské a dortmundské. Plzenský typ je najznámejším reprezentantom svetlého piva na svete.

Kvasenie a kvasnicové pivo

Po skončení hlavného kvasenia sa mladé pivo dopravuje do tankov, kde dozrieva. Doba ležania je závislá od druhu piva a jeho požadovaných vlastností. Viacstupňové pivá si vyžadujú dlhšie ležanie, taktiež sudové pivá s nižším stupňom prekvasenia. Po vypustení piva zostanú na dne kadí kvasinky, ktoré sa zberajú. Kvasnicové pivo sa vyrába pridaním mladého piva v štádiu kvasenia už do hotového piva, ktoré potom dokvasuje u spotrebiteľa. Má lepšiu chuť, väčšiu silu a stabilitu. Po ustálení sa so sudmi už nesmie hýbať, aby sa ich obsah nezakalil.

Stáčanie piva

Poslednou fázou výroby piva je stáčanie piva do sudov, fľašiek alebo plechoviek.

Dávnejšie sa na dopravu piva používali drevené sudy, potom hliníkové a dnes sa používajú nerezové. Veľký rozmach fľaškových pív nastal od roku 1920. Dnes sú populárne aj pivá v plechovkách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  6. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  7. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  1. Kamery do auta: Čo dokážu a akú by ste si mali vybrať?
  2. Meranie rýchlosti v úsekoch už nebude pre vodičov problémom
  3. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  4. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  8. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 15 516
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 812
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 410
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 8 831
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 572
  6. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 4 524
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 823
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 135
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  2. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  3. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  4. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  5. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  6. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  7. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  8. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 19 794
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 12 205
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 969
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 9 068
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 910
  6. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 203
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 150
  8. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 3 112
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu