
foto
Slad dáva pivu dušu
Slad ako základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov sa vyrába zo špeciálnych druhov jačmeňa a v rozhodujúcej miere ovplyvňuje kvalitu piva. Farba, chuť alebo vôňa sladu rozhodujú o type piva. Vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom a sladovaním. Výroba sladu prebieha v sladovniach, ktoré sú buď priamo spojené s pivovarom, alebo stoja samostatne. Rôzne druhy sladov tvoria základ pre jednotlivé druhy pív.
Okrem sladu sa dajú použiť aj niektoré iné suroviny, ktoré však zhoršujú chuť piva a ich používanie je buď úplne zakázané, alebo limitované. Napríklad kukurica, zemiaková múčka alebo rôzne cukornaté výrobky.
Slad na Slovensku
Už oddávna boli na Slovensku veľmi dobré podmienky na pestovanie jačmeňa, ktorý sa pod názvom slovenský jačmeň vyvážal i do zahraničia. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre a Hlohovci sa dokonca uskutočňovali i pravidelné trhy. Vzorky jačmeňa sa posielali aj na rôzne výstavy a pre svoju tradičnú kvalitu boli vyhľadávané.
Chmeľ
Druhou pivovarskou surovinou je chmeľ. Dodáva pivu charakteristickú horkú chuť.
Chmeľový kvet je tvorený 40 až 50 lupeňmi, ktoré sú na vnútornej strane pokryté žliazkami, ktoré obsahujú žltý prášok, takzvaný lupulín. Dobrý chmeľ má jemné, rovnomerné, žltozelené, česaním nepoškodené šištičky s veľkým obsahom lupulínu a príjemnú vôňu. Starší chmeľ nepríjemne zapácha. Chmeľ dodáva pivu príjemnú horkastú chuť a vôňu a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.
Jednotlivé druhy piva sa delia
podľa typu kvasenia
V oblasti strednej Európy prevažuje pri výrobe spodné kvasenie – na Britských ostrovoch a v západnej Európe vrchné kvasenie piva.
K spodným pivám patria tri charakteristické typy: plzenské, mníchovské a dortmundské. Plzenský typ je najznámejším reprezentantom svetlého piva na svete.
Kvasenie a kvasnicové pivo
Po skončení hlavného kvasenia sa mladé pivo dopravuje do tankov, kde dozrieva. Doba ležania je závislá od druhu piva a jeho požadovaných vlastností. Viacstupňové pivá si vyžadujú dlhšie ležanie, taktiež sudové pivá s nižším stupňom prekvasenia. Po vypustení piva zostanú na dne kadí kvasinky, ktoré sa zberajú. Kvasnicové pivo sa vyrába pridaním mladého piva v štádiu kvasenia už do hotového piva, ktoré potom dokvasuje u spotrebiteľa. Má lepšiu chuť, väčšiu silu a stabilitu. Po ustálení sa so sudmi už nesmie hýbať, aby sa ich obsah nezakalil.
Stáčanie piva
Poslednou fázou výroby piva je stáčanie piva do sudov, fľašiek alebo plechoviek.
Dávnejšie sa na dopravu piva používali drevené sudy, potom hliníkové a dnes sa používajú nerezové. Veľký rozmach fľaškových pív nastal od roku 1920. Dnes sú populárne aj pivá v plechovkách.