SME

Za charakteristickú horkú chuť môže chmeľ

Základnými surovinami na výrobu piva sú slad, chmeľ a voda. Rozhodujú o type piva, jeho kvalite a charakteristickej chuti. Technológia výroby piva sa skladá z troch fáz – prípravy a výroby mladiny, kvasenia, dokvasovania a stáčania piva.


foto

Slad dáva pivu dušu

Slad ako základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov sa vyrába zo špeciálnych druhov jačmeňa a v rozhodujúcej miere ovplyvňuje kvalitu piva. Farba, chuť alebo vôňa sladu rozhodujú o type piva. Vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom a sladovaním. Výroba sladu prebieha v sladovniach, ktoré sú buď priamo spojené s pivovarom, alebo stoja samostatne. Rôzne druhy sladov tvoria základ pre jednotlivé druhy pív.

Okrem sladu sa dajú použiť aj niektoré iné suroviny, ktoré však zhoršujú chuť piva a ich používanie je buď úplne zakázané, alebo limitované. Napríklad kukurica, zemiaková múčka alebo rôzne cukornaté výrobky.

Slad na Slovensku

Už oddávna boli na Slovensku veľmi dobré podmienky na pestovanie jačmeňa, ktorý sa pod názvom slovenský jačmeň vyvážal i do zahraničia. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre a Hlohovci sa dokonca uskutočňovali i pravidelné trhy. Vzorky jačmeňa sa posielali aj na rôzne výstavy a pre svoju tradičnú kvalitu boli vyhľadávané.

Chmeľ

Druhou pivovarskou surovinou je chmeľ. Dodáva pivu charakteristickú horkú chuť.

Chmeľový kvet je tvorený 40 až 50 lupeňmi, ktoré sú na vnútornej strane pokryté žliazkami, ktoré obsahujú žltý prášok, takzvaný lupulín. Dobrý chmeľ má jemné, rovnomerné, žltozelené, česaním nepoškodené šištičky s veľkým obsahom lupulínu a príjemnú vôňu. Starší chmeľ nepríjemne zapácha. Chmeľ dodáva pivu príjemnú horkastú chuť a vôňu a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

Jednotlivé druhy piva sa delia

podľa typu kvasenia

V oblasti strednej Európy prevažuje pri výrobe spodné kvasenie – na Britských ostrovoch a v západnej Európe vrchné kvasenie piva.

K spodným pivám patria tri charakteristické typy: plzenské, mníchovské a dortmundské. Plzenský typ je najznámejším reprezentantom svetlého piva na svete.

Kvasenie a kvasnicové pivo

Po skončení hlavného kvasenia sa mladé pivo dopravuje do tankov, kde dozrieva. Doba ležania je závislá od druhu piva a jeho požadovaných vlastností. Viacstupňové pivá si vyžadujú dlhšie ležanie, taktiež sudové pivá s nižším stupňom prekvasenia. Po vypustení piva zostanú na dne kadí kvasinky, ktoré sa zberajú. Kvasnicové pivo sa vyrába pridaním mladého piva v štádiu kvasenia už do hotového piva, ktoré potom dokvasuje u spotrebiteľa. Má lepšiu chuť, väčšiu silu a stabilitu. Po ustálení sa so sudmi už nesmie hýbať, aby sa ich obsah nezakalil.

Stáčanie piva

Poslednou fázou výroby piva je stáčanie piva do sudov, fľašiek alebo plechoviek.

Dávnejšie sa na dopravu piva používali drevené sudy, potom hliníkové a dnes sa používajú nerezové. Veľký rozmach fľaškových pív nastal od roku 1920. Dnes sú populárne aj pivá v plechovkách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 621
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 121
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 975
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 141
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 913
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 135
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 283
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 79 973
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 313
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 020
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 33 516
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 634
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 524
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 154
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu