SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Za charakteristickú horkú chuť môže chmeľ

Základnými surovinami na výrobu piva sú slad, chmeľ a voda. Rozhodujú o type piva, jeho kvalite a charakteristickej chuti. Technológia výroby piva sa skladá z troch fáz – prípravy a výroby mladiny, kvasenia, dokvasovania a stáčania piva.


foto

Slad dáva pivu dušu

Slad ako základná surovina na výrobu piva a sladových výťažkov sa vyrába zo špeciálnych druhov jačmeňa a v rozhodujúcej miere ovplyvňuje kvalitu piva. Farba, chuť alebo vôňa sladu rozhodujú o type piva. Vlastnosti sladu sú dané použitým jačmeňom a sladovaním. Výroba sladu prebieha v sladovniach, ktoré sú buď priamo spojené s pivovarom, alebo stoja samostatne. Rôzne druhy sladov tvoria základ pre jednotlivé druhy pív.

Okrem sladu sa dajú použiť aj niektoré iné suroviny, ktoré však zhoršujú chuť piva a ich používanie je buď úplne zakázané, alebo limitované. Napríklad kukurica, zemiaková múčka alebo rôzne cukornaté výrobky.

Slad na Slovensku

Už oddávna boli na Slovensku veľmi dobré podmienky na pestovanie jačmeňa, ktorý sa pod názvom slovenský jačmeň vyvážal i do zahraničia. V Bratislave, Piešťanoch, Nitre a Hlohovci sa dokonca uskutočňovali i pravidelné trhy. Vzorky jačmeňa sa posielali aj na rôzne výstavy a pre svoju tradičnú kvalitu boli vyhľadávané.

Chmeľ

Druhou pivovarskou surovinou je chmeľ. Dodáva pivu charakteristickú horkú chuť.

Chmeľový kvet je tvorený 40 až 50 lupeňmi, ktoré sú na vnútornej strane pokryté žliazkami, ktoré obsahujú žltý prášok, takzvaný lupulín. Dobrý chmeľ má jemné, rovnomerné, žltozelené, česaním nepoškodené šištičky s veľkým obsahom lupulínu a príjemnú vôňu. Starší chmeľ nepríjemne zapácha. Chmeľ dodáva pivu príjemnú horkastú chuť a vôňu a pôsobí aj ako konzervačný prostriedok.

Jednotlivé druhy piva sa delia

podľa typu kvasenia

V oblasti strednej Európy prevažuje pri výrobe spodné kvasenie – na Britských ostrovoch a v západnej Európe vrchné kvasenie piva.

K spodným pivám patria tri charakteristické typy: plzenské, mníchovské a dortmundské. Plzenský typ je najznámejším reprezentantom svetlého piva na svete.

Kvasenie a kvasnicové pivo

Po skončení hlavného kvasenia sa mladé pivo dopravuje do tankov, kde dozrieva. Doba ležania je závislá od druhu piva a jeho požadovaných vlastností. Viacstupňové pivá si vyžadujú dlhšie ležanie, taktiež sudové pivá s nižším stupňom prekvasenia. Po vypustení piva zostanú na dne kadí kvasinky, ktoré sa zberajú. Kvasnicové pivo sa vyrába pridaním mladého piva v štádiu kvasenia už do hotového piva, ktoré potom dokvasuje u spotrebiteľa. Má lepšiu chuť, väčšiu silu a stabilitu. Po ustálení sa so sudmi už nesmie hýbať, aby sa ich obsah nezakalil.

Stáčanie piva

Poslednou fázou výroby piva je stáčanie piva do sudov, fľašiek alebo plechoviek.

Dávnejšie sa na dopravu piva používali drevené sudy, potom hliníkové a dnes sa používajú nerezové. Veľký rozmach fľaškových pív nastal od roku 1920. Dnes sú populárne aj pivá v plechovkách.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  8. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Novinka medzi prefabrikátmi
  2. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  3. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. The future of M&A in Europe
  6. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  7. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  8. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  9. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  10. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 491
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 270
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 201
  4. Aká je chémia vôní 9 990
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 776
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 476
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 722
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 674
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 144
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 653
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu