Momentálne je prízemie podniku zatvorené pre rekonštrukciu a v prevádzke je letná záhrada. Ochutnali sme Budvar a rezané pivo. „Budvar bol štandardný, ale rezané pivo by malo byť čapované tak, aby bolo tmavé a svetlé pivo v pohári oddelené,“ hovorí degustátorka alko a nealko nápojov Ingrid Vajczíková.
Záhrada Mamutu nebola plná ani spolovice. Zrejme jej zákazníkov odčerpáva susediaci Plzenský dvor. Tu si nebolo kde sadnúť. Pivo si pochvaľovali aj zákazníci a kvalitu piva a čapovania prirovnávali ku kvalite v pražských pivárňach. Výborný je Kozel, Plzeň, ale aj čierne pivo.
Na ceste do mesta sme sa zastavili v Starej tržnici. V reštaurácii a pivárni Koruna ponúkajú Staropramen, Topvar a Velvet. Napriek tomu, že reštaurácia sa svojou zafúľanosťou a správaním čašníkov hlási pravdepodobne k „ľudovým“ krčmám, Staropramen tu stojí 34 korún. „Pena piva klesá prirýchlo, okrem toho pivo nevonia, ale páchne,“ hovorí degustátorka. Po ochutnaní skonštatovala, že je vodové a riedke.
Chuť sme si napravili U Kelta a v Irish pube. Pivo v týchto podnikoch je síce drahšie, ale cena je aj zárukou kvalitného, dobre načapovaného piva. Stabilne dobrú kvalitu a výber čapovaného piva (v cene do 31 korún) ponúka aj reštaurácia a pizzeria Stein.
„S hodnotením čapovaného piva je to však veľmi individuálne. Väčšinou totiž pivárom chutí najviac to pivo, na ktoré sú zvyknutí,“ hovorí Ingrid Vajczíková. Exotické pre nás sú belgické ovocné pivá, ale extravagantnú chuť má aj čierne pivo Leffe Brune či kvasinkové Hoegaarden White. Tie sme ochutnali v Cafe de Zwaan.
Takýto typ pív sa podáva v menších pohároch – dva a pol či niečo vyše trojdecových. Ceny sa pohybujú v rozmedzí od 50 do 75 korún. Čapované kvasinkové pivo je okrem Zwaanu aj v ponuke Slovak pubu – kvasinkový Stein tu stojí 24 korún. Ovocné pivá – broskyňové a citrónové – u nás vyrába Stein, ale predávajú sa len fľaškové.
Pena na načapovanom pive by podľa degustátorky mala vydržať päť minút. „U nás sme zvyknutí obdivovať penovú čiapočku. V Holandsku však napríklad penu z načapovaného piva nemilosrdne odstraňujú metličkou,“ dodáva Vajczíková.