SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Hradby sú aj v súčasnosti nepreniknuteľné

Hradobný múr je atraktívnou historickou pamiatkou Bratislavy a iste by patril medzi turistické atrakcie mesta. Ak by bol prístupný verejnosti. Navyše - práve cez hradby si mohli obyvatelia centra bežne skracovať cestu, pretože schodisko k nemu nadväzuje .


Územie za múrom je uzavreté a neprístupné už dva roky.

Hradobný múr je atraktívnou historickou pamiatkou Bratislavy a iste by patril medzi turistické atrakcie mesta. Ak by bol prístupný verejnosti. Navyše - práve cez hradby si mohli obyvatelia centra bežne skracovať cestu, pretože schodisko k nemu nadväzuje na Dóm svätého Martina, čím prepája priestor medzi Dómom, Kapitulskou a Ventúrskou ulicou. Uzavretím územia prišli obyvatelia, ktorí prechádzajú cez Staromestskú ulicu, aj o možnosť vyhnúť sa podchodu na Zochovej ulici a nerobiť si zachádzky. Nad frekventovanou Staromestskou ulicou je spájajúci mostík pre chodcov, na konci je však uzavretý železnou bránou.

Hradby vlastní mesto a od roku 1993 do roku 2000 ich prenajalo Tovarišstvu starých bojových umení a remesiel. To v priestoroch hradieb uskutočnilo zopár zaujímavých divadelných happenigov v rámci Medzinárodného festivalu divadelných škôl. Hradby slúžili turistom aj Bratislavčanom. V roku 2001 hradby prevzala mestská organizácia Paming.


FOTO SME – PAVOL FUNTÁL

„Dotknuté územie je od svojho dokončenia a sprístupnenia z hľadiska údržby a prevádzky veľmi problematické. Nielenže je terčom vandalov ničiacich rôzne časti opevnenia (dlažby, osvetlenie, brány, poklopy na vpustiach, striekanie sprejmi), ale stáva sa útočiskom asociálov, ako sú bezdomovci a narkomani,“ informoval hovorca primátora Milan Vajda. „Hlavné mesto sa snažilo problém riešiť formou nájomnej zmluvy so združením Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel, ktoré malo lokalitu udržiavať a oživiť kultúrno-spoločenskými akciami. Paming po skončení nájmu však prevzal areál v dezolátnom stave, nebezpečnom pre chodcov a turistov, preto pristúpil kjeho dočasnému uzavretiu.“

Opätovné sprístupnenie areálu podľa Vajdu bude finančne aj časovo náročné. „Nejde len o vykonanie základnej údržby, ale aj o opravy poškodených konštrukcií väčšieho rozsahu, ktoré treba pripraviť podľa predpisov a vykonať odborným spôsobom. Napríklad reštaurovanie „Baxovej veže“, výmena rozpadnutej tehlovej koruny hradieb, oprava osvetlenia, oprava drevených konštrukcií ochodze, ktoré sú prehnité, oprava dlažby, poškodených kovaných mreží a podobne,“ dodal Vajda.

Okrem sanačných prác mesto uvažuje o dobudovaní areálu o prevádzkové a sociálne zázemie umožňujúce zatraktívniť využitie areálu a zabezpečiť stály dohľad nad územím. Predpokladané náklady na sanačné a reštaurátorské práce spolu s dobudovaním areálu o sociálne zázemie sa pohybujú v sume okolo 30 miliónov korún.

Mestské opevnenie vytváral múr z lomového kameňa. Mal hrúbku okolo 130 - 160 centimetrov a výšku 6 metrov. „Korunu hradobného múru tvorili zuby cimburia. Je to prvok, ktorý zodpovedá spôsobu obrany hradieb streľbou z kuší,“ uvádza historička umenia Zuzana Ševčíková. Pamiatkari sa domnievajú, že mestský opevňovací pás bol stavaný v celom svojom rozsahu naraz v časovom období od konca 13. do polovice 14. storočia.

Obnova hradieb prebiehala v rokoch 1975 až 1991 vo dvoch etapách. V prvej sa rekonštruovalo územie od spojenia ulíc Kapitulská - Na vŕšku po štít Eszterházyho paláca a v druhej od Eszterházyho paláca po Dóm sv. Martina. Celkové náklady rekonštrukcie boli 37 340-tisíc korún.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 224
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 192
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 917
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 105
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 876
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 702
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 223
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 992
  9. Po Slovensku na motorke 5 438
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 858
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu