SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Turistom kreslili bryndzové halušky

S netradičnou požiadavkou sa prednedávnom obrátili na pracovníkov Bratislavskej informačnej služby turisti z Nového Zélandu. O Slovensku sa dozvedeli prostredníctvom internetu, kde zároveň našli aj informácie o našom tradičnom jedle – bryndzových haluškác

h. Keďže návštevníci z krajiny protinožcov nechceli ísť do reštaurácie naslepo, požiadali pracovníkov BIS, aby im halušky nakreslili. „Či použili nákres ako podklad pre porovnanie skutočného jedla s nami prezentovanou podobou, nevieme, ale každopádne sme halušky kreslili prvýkrát,“ spomína s úsmevom manažérka BIS Anna Dovičovičová.

Počas letnej sezóny vyhľadá denne pomoc BIS od 300 do 400 zahraničných turistov. Zo štatistík z posledných rokov vyplýva, že 50 percent cudzincov pochádza zo západnej Európy, a sú to najmä Nemci, Rakúšania, Taliani, Francúzi a Briti. Hranicu 20 percent si držia návštevníci z Japonska, ako i Austrálie a Nového Zélandu. Zvyšných desať percent tvoria turisti z USA. „Prekvapujú nás najmä obyvatelia Nového Zélandu, o ktorých sme ešte pred dvoma rokmi v Bratislave ani nechyrovali,“ konštatovala Dovičovičová. Zdôraznila, že turisti zo spomínaných krajín majú správanie na vysokej kultúrnej úrovni. „Platí to aj o Talianoch, ktorí sú síce veľmi hluční, ale to patrí k ich temperamentu. Stačí, keď naše služby vyhľadajú dvaja a celá BIS je plná hluku,“ hovorí Dovičovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Návštevníkov v Bratislave najviac zaujímajú pamiatky, história, ale tiež tradičné slovenské umenie. V tejto súvislosti Dovičovičová podotkla, že v hlavnom meste chýba viac podujatí zameraných práve na prezentáciu ľudových zvykov, ako sú vystúpenia folklórnych súborov či prezentácie remeselníckej tvorby. (tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu