SME

Sommelier musí o víne aj rozprávať

Na treťom ročníku súťaže sommelierov Vinanza Trophy – Sommelier Club do finále okrem českého a moravského sommeliera postúpil aj Miroslav Jajcay z rodinnej reštaurácie Pivnica u zlatej husi v Slovenskom Grobe.

Sommelier je čašník, ktorý sa zaoberá ponukou nápojov, a najmä vín. Mal by vedieť, ako sa víno má správne podávať, ako sa vyrába, jeho históriu, a mal by byť aj degustátorom. „Väčšinu vín, ktoré servíruje, by mal poznať aj ochutnať,“ hovorí Jajcay. Víno podľa neho treba podávať v správnej teplote, chvíli a k vhodnému jedlu. A treba o ňom vedieť rozprávať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vníma sommelier pretrvávajúcu nekultúrnosť, keď čašník v reštaurácii ponúka hosťom na výber len medzi vínom bielym a červeným. „Súvisí to s prerušenou tradíciou dobrého vína a kultúry s ním spojenej. Bolo obdobie, keď sa u nás dobré víno nedorábalo – myslím veľkovýrobu, a tak ani nebola žiadna ponuka. Zväčša v obchodoch a reštauráciách dominovalo Kláštorné červené a Silván. Odvtedy však kvalita slovenského vína veľmi stúpla.“ Jajcay odporučil produkty výrobcov Mrva, Pavelka či Masaryk. „Sommelier je povolanie, ktoré sa kreovalo dvesto rokov na šľachtických a kráľovských dvoroch,“ povedal jeden z členov poroty profesor Fedor Malík, vedúci Katedry biochemickej technológie STU.

SkryťVypnúť reklamu

Súťaž sommelierov pozostávala z písomného testu, anonymnej degustácie a z podávania vína. V treťom ročníku súťažilo 13 profesionálnych sommelierov a adeptov tohto povolania z celého Slovenska a dvaja zástupcovia z Čiech a Moravy.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 756
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 025
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 710
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 944
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 062
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 750
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu