Sommelier je čašník, ktorý sa zaoberá ponukou nápojov, a najmä vín. Mal by vedieť, ako sa víno má správne podávať, ako sa vyrába, jeho históriu, a mal by byť aj degustátorom. „Väčšinu vín, ktoré servíruje, by mal poznať aj ochutnať,“ hovorí Jajcay. Víno podľa neho treba podávať v správnej teplote, chvíli a k vhodnému jedlu. A treba o ňom vedieť rozprávať.
Ako vníma sommelier pretrvávajúcu nekultúrnosť, keď čašník v reštaurácii ponúka hosťom na výber len medzi vínom bielym a červeným. „Súvisí to s prerušenou tradíciou dobrého vína a kultúry s ním spojenej. Bolo obdobie, keď sa u nás dobré víno nedorábalo – myslím veľkovýrobu, a tak ani nebola žiadna ponuka. Zväčša v obchodoch a reštauráciách dominovalo Kláštorné červené a Silván. Odvtedy však kvalita slovenského vína veľmi stúpla.“ Jajcay odporučil produkty výrobcov Mrva, Pavelka či Masaryk. „Sommelier je povolanie, ktoré sa kreovalo dvesto rokov na šľachtických a kráľovských dvoroch,“ povedal jeden z členov poroty profesor Fedor Malík, vedúci Katedry biochemickej technológie STU.
Súťaž sommelierov pozostávala z písomného testu, anonymnej degustácie a z podávania vína. V treťom ročníku súťažilo 13 profesionálnych sommelierov a adeptov tohto povolania z celého Slovenska a dvaja zástupcovia z Čiech a Moravy.