BRATISLAVA. Pred Starou tržnicou na Námestí SNP mäso a gril, vo vnútri pečené čaje či Škola varenia. Aj taký má byť prvý tohtoročný potravinový trh takzvaný Trh-Piac-Markt, ktorý organizuje Aliancia Stará tržnica. Jedlo zaplní tunajšie priestory v sobotu 15. februára, otvorené má byť od desiatej rána do tretej popoludní.
„V ponuke bude mix sezónnych potravinových produktov od farmárov a malovýrobcov z okolia Bratislavy, ako aj delikatesy z krajín vzdialenejších,“ hovorí o ponuke Denisa Chylová z Aliancie. „Sezónne ovocie a zelenina vo februári, to sú najmä jablká, ktoré budú tentoraz aj v biokvalite od nového trhovníka pána Fialu. Chýbať nebude ani mrkva, cesnak, cibuľa, zemiaky.“
Mäso na námestí
Nová pestovateľská rodina z Nitry, ktorá príde na trh, prinesie solené aj nesolené tekvicové jadierka, ktoré získali certifikát regionálneho produktu PONITRIE. Novinkami majú byť podľa Chylovej aj sirupy, džemy, pečené čaje a kvalitná káva vo fair-trade kvalite.
Pred tržnicou má byť cítiť mäso, stánky s grilom si tu má rozložiť rodinná mäsiareň Parížek, ktorá má predávať tradičné mäsové výrobky bez konzervantov a na námestí grilovať burgre.
Dones recept
V tržnici sa má ukázať aj Škola varenia, ktorá tu svoju stálu prevádzku spustí v máji.
Okrem jedenia, kupovania a ochutnávania sa majú podľa Chylovej zbierať aj recepty. „Stále tvoríme Staromestskú kuchárku, takže ak doma ukrývate tradičné recepty, budeme radi, ak sa s nami o ne podelíte.“
Maskovanie a sadenie, o tom má byť tentoraz trhová detská tvorivá dielňa. Vo fašiangovom duchu majú deti vyrábať masky a okrem toho sadiť rastlinky na prvú tržnicovú záhradku.
Tržnicu zaplní jedlo...
Cestoviny na potravinovom trhu.
FOTO - ALIANCIA STARÁ TRŽNICA