Rovno pod vašimi oknami na sídlisku čakajú krásne prestreté stoly. Cítite vôňu dobrého jedla, ktoré roznášajú usmiati „čašníci“. Môže to znieť zvláštne, no počas akcie Restaurant day to nie je nič nezvyčajné. Deje sa tak štyrikrát do roka a jedným z tých dní, keď sa po celom svete otvárajú netypické jednodňové reštaurácie, je aj sobota.
U nás ich nájdete na lúkach a v záhradách, bytoch, sídlach rôznych neziskových organizácií, no i vo vinohradníckom dome zo 17. storočia či v kníhkupectve. Jedlo sa bude pripravovať rôzne, napríklad aj vo fúriku.
Netradičné recepty, ale aj netradičné metódy. FOTO - Rasťo Blaško, Marek Chalány pre Dobrákrajina.sk
„Ide o jediné: prežiť krásny deň,“ hovorí Michaela Killingerová, jedna z ambasádoriek projektu pre Bratislavu, no hladných a zvedavých čakajú jednodňové reštaurácie aj v Modre, Trnave, vo Vinodole, v Košiciach a v Prešove.
Začalo sa to vo Fínsku
Úplne prvý Restaurant day sa konal v máji 2011 vo Fínsku, kde ho založil Timo Santala. Tento koncept sa neskôr rozšíril aj do iných krajín a vo februári tohto roka sa doň zapojilo tridsaťštyri krajín vrátane Slovenska.
Každý si môže otvoriť svoje vlastné, takzvané pop-up reštaurácie, kaviarne či bary. Všetko, čo musia záujemcovia spraviť, je zaregistrovať sa na oficiálnej stránke, aby bolo možné vyhľadať si ich na interaktívnej mape. Výber jedla, ako aj miesto záleží na ich vlastnej kreativite.
„Je to, akoby ste organizovali stretnutie pre svojich kamarátov v rámci narodenín alebo osláv,“ hovorí Adelka Dubnická, ktorá má svoj vlastný blog o jedle Adelkas kitchen. Tieto stretnutia nie sú podľa nej také strojené, ako to zvyčajne býva v reštauráciách. Keďže rada varí, pečie a delí sa o svoje nápady, rozhodla sa otvoriť reštauráciu priamo u seba doma. Okrem priateľov a známych v nej hostí aj neznámych ľudí, ktorí idú práve okolo.