SME

Priniesol zrná z Rwandy: Urobte si rituál, nie kávu tri v jednom

Matej Hambalko hovorí, že na tristo gramov môže byť maximálne päť zlomených zŕn.

Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri.Tím kávy Goriffee. Matej Hambalko (vpravo hore) a Amir Al Jabri. (Zdroj: SME – VLADIMÍR ŠIMÍČEK)

Amir Al Jabri pripravuje kávu jednu za druhou, MATEJ HAMBALKO berie do ruky kávové zrnká a hovorí, že na tristo gramov zrna môže byť maximálne päť zlomených zŕn. Nápad priniesť rwandskú kávu vznikol doma v kuchyni.

Ako ste našli kávu z Rwandy a prečo vzniklo Goriffee?

„S kamarátom Amirom sme premýšľali, čo by sme mohli rozbehnúť. Sedeli sme u nás v kuchyni, padali všelijaké nápady a môj brat sa práve vtedy balil do Rwandy. Šiel tam už druhýkrát, prvý raz tam bol v rámci školy na misii, druhý raz si ho tam zavolal poľský štáb, aby im pomohol s logistikou, keďže to tam už pozná. Spýtal sa nás, či chceme dovážať kávu z Rwandy, keďže tam ide, mohol by to tam skúsiť vybaviť a obehať.“

Poznal tamojšiu kávu?

„Keď bol prvýkrát v Rwande, zistil, že sú špičkovými producentmi kávy, najmä stopercentnej arabiky. Keď sa vrátil, chcel si tu nejakú kúpiť, no žiadna na Slovensku nebola. Už vtedy začal uvažovať nad nápadom dovážať kávu. Popritom teda, ako chodil po Rwande s filmovým štábom, obiehal aj producentov kávy, posielal nám vzorky a my sme to tu testovali u kamaráta v kaviarni na Dlhých dieloch. Chceli sme kávu primárne na espresso. Otestovali sme zhruba desať vzoriek od rôznych producentov a odlišného praženia.“

Vyznali ste sa v káve?

„Na začiatku vôbec, vedeli sme, čo je 'neska' a čo je zalievaná káva, potom sme si robili baristické kurzy. Najskôr boli aj testovania laické, čo bolo možno aj dobre, chceli sme totiž kávu pre klasických konzumentov, pre obyčajných ľudí. Preto aj kávu predávame za takú cenu, ako predávame. Väčšinou sa totiž tieto výberové kávy pohybujú v úplne iných cenových reláciách.“

Čo chutí Slovákom najviac?

„Máme to otestované, hoci sme boli zo začiatku kritizovaní za tmavé praženie, tak naopak na coffee feste vyhľadávali ľudia našu kávu pre to praženie. Mnohí ľudia si myslia, že kyslá káva asi nebude dobrá káva, snažíme sa robiť aj takú osvetu. Zvyšovať latku kávovej kultúry. Keď si u nás niekto objedná kávu, tak mu aj vysvetlíme, či takú, či takú, čo znamená, keď je káva kyslá, a že máme viacero pražení a tiež to, ako sa pripravuje espresso. Chuť kávy závisí do značnej miery od prípravy kávy. Ľudia dostanú zle pripravené espresso, vodové, prepálené, ako to býva v slovenských reštauráciách, a myslia si, že to nie je dobrá káva, pritom môže byť úplne výberová super kvalitná.“

Hovoríte o tmavom pražení. Čítala som o tom, ako kávu Garuka testovali na Slovensku a kritizovali práve tento spôsob praženia. Odporúčali ho zmeniť. Zmenilo sa niečo?

„Už máme viac druhov pražení, tmavé praženie kritizovali preto, lebo ľudia, ktorí sa v káve vyznajú, si radšej dajú svetlejšie praženie, lebo je zaujímavejšie. Tmavým pražením úplne zabijete aciditu, kyslosť, ale aj všetky zaujímavé tóny, chuťové profily. Dá sa povedať, že k tým svetlejším praženiam kávy sa musia ľudia prepracovať, čiže prepiť. Tmavým pražením sme chceli priniesť ľuďom klasickú horkú chuť, nie kyslú, a po čase ich prispôsobovať.“

Teraz máte aké praženia?

„Máme dark, full city, čo je o stupeň svetlejšie, máme medium a medium light. Medium nie je také svetlé a je výborné do espressa, neurobí to silný kyslý koncentrát.“

V čom je iná rwandská káva napríklad od kávy z Južnej Ameriky alebo od inej kávy v Afrike? Je to len miestom, kde sa pestuje, alebo aj spôsobom pestovania či pražením?

„Nejde ani o to, v čom je iná. Je to bourbon arabica, odroda, ktorá bola vyšľachtená na Réunione. Špeciálna je tým, že je výberová a dostupná. Rwanda je okrem toho ideálna na pestovanie arabiky, na severe sa rozkladá krajina na veľkom sopečnom masíve, káva sa tam pestuje vo vysokých nadmorských výškach pod rovníkom, kde je štandardne celoročne asi 25 stupňov a je tam výživná vulkanická pôda.“

rwanda_res.jpg

Ožíva Rwanda po genocíde aj pomocou kávy?

„Prijali zákon, že všetky kávy v Rwande budú premyté, čiže spracované mokrým procesom. Sú veľmi proeurópski a chcú to tam rozvinúť.“

Akú kávu tam pijú?

„V tom je ten žart, že v Rwande kávu pestujú dlhé roky, až tak ju nepijú, fičí tam kokakola. Brat mi hovoril, že espresso si mohol dať len v nejakom hoteli. Ak ponúkali, tak trikrát prevarenú zalievanú kávu s cukrom. Špecialitou bola káva z Konga, čo je káva varená v mlieku so zázvorom. Skúšali sme to robiť, bolo to zaujímavé.“ (smiech)

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3GEV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 633
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 537
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 821
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 994
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 653
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 223
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 780
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 534
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 387
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 091
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 378
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 350
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 146
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 426
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu