SME

Obľúbené podniky redaktorky Andrey Pukovej

U anjelov, Laurinská ulica

U anjelov alebo, ako sa neskôr hovorilo, v Malých anjeloch je jedna z najstarších novodobých kaviarní v Starom Meste. Po roku 1989 sme sem vodili kamarátov z cudziny, ktorí sa chodili na meniacu sa Bratislavu pozerať ako na atrakciu.

U anjelov snáď ako prví v Bratislave robili malé espresso z talianskej kávy Lavazza. Je to úplne maličká, skoro až klaustrofobická kaviareň so stenami bohato zaplnenými anjelskou výzdobou od súčasných, zľahka modernisticky zdeformovaných anjelikov až po plastiky tučných barokových detičiek s krídlami, vytŕčajúcich do priestoru. Všetky ich tam vraj ponosili zákazníci.

SkryťVypnúť reklamu

Pred pár rokmi sme presedeli U anjelov celé doobedia. Na stolíku pri dverách sme si rozložili notebook, zastokli ho do zásuvky a prepisovali rozhovory, ktoré sme predtým na tom istom mieste urobili. Na stene občas zazvonil oranžový telefón. "Slečna s počítačom? Áno, zavolám," povedal čašník. Pevná linka U anjelov tu bola namiesto mobilnej komunikácie. Dnes už tam oranžový telefón nie je. Je tam však stále skvelá káva a kola v malých fľaškách. Večer sa z dverí ozýva krik, to keď je plno, z reproduktorov za pultom ako dym stúpa džez alebo francúzsky šansón. Zmenil sa nábytok, ale jemní štíhli čašníci zostali.

Stella d'Artois, Panská ulica

Kto sa na južnej strane Paríža vyštverá zo Saint-Germain-des-Prés cez množstvo zastávok autobusov a dav ľudí na bulvári Rennes až k jedinému mrakodrapu Montparnassu, zabočí doprava alebo doľava, nájde vedľa seba mierne hore svahom naukladané belgické reštaurácie s modrými kockovanými obrusmi a drevenými stoličkami, ošúchanými množstvom intelektuálov, ktorí práve na nich desaťročia vysedávali. Jedenie v týchto reštauráciách trvá príjemne dlho. Pozeráte do ulice, čítate knihu, leňošíte či diskutujete. Vybrané chody vám servírujú s komótnou obradnosťou, po dojedení sa ráta s tým, že si dáte kávu a čokoládový dezert.

SkryťVypnúť reklamu

Najtypickejším belgickým jedlom sú hranolky s majonézou a najznámejšou špecialitou sú mušle. Aspoň v Paríži je to tak. Mušle uvarené so šafranom, vínom, cesnakom a cibuľou a všeličím iným, na čo si spomeniete, tu servírujú vo veľkom hrnci - zväčša hnedom - presne v takom, v akom stará mama varievala fazuľovú polievku. Deväťdesiat percent delikatesy tvoria škrupinky, z ktorých vyďobkáte uvarené telíčko, a prázdnymi škrupinami z hrnca potom vyťahujete ďalšie a ďalšie mušle. Väčšinou sa k tomu pije pivo, Francúzi ho radi nahrádzajú vínom.

A presne takto to teraz nájdete aj v Bratislave - na Panskej ulici v belgickej reštaurácii Stella d'Artois. Aj tie drevené stoličky a stoly len bez obrusov. Strapatí folkoví rockeri si síce skôr vyberú hovädzie v pivnej omáčke a hudobní intelektuáli lososí steak, ale radšej si dajte mušle s hranolkami, ktoré budete loviť v hnedých hrncoch.

SkryťVypnúť reklamu

Paparazzi, Laurinská ulica

V reštaurácii Paparazzi sme jednou nohou v západnej Európe. Naškrobené biele obrusy a obrúsky, prútené kresielka, gotické klenby. Svetlá sviečok. Je tu draho a plno. Pod klenbami sa v čase večere ozýva živý bzukot až veselý krik, nóbl krik v cudzích jazykoch spolu s hlasmi vlastnej bratislavskej smotánky. Luxusné reštaurácie bývali v Bratislave vždy. Bývalo v nich ticho ako v kostole, ticho si v nich šepkalo pár hostí nad narýchlo urobenými morčacími prsíčkami. V Paparazzi hocikedy sedí pod stolom aj veľký luxusný pes, deti veselo poskakujú.

Po príchode dostanete k bielemu pečivu nastrúhaný parmezán s olivovým olejom. V strede veľkých tanierov sa týči elegantne drobné stredozemské jedlo. Šalát s hríbmi a rukolou, jahňacie kotlety so zemiakmi, ryby a morské príšery na všetky spôsoby, cestoviny. Čašníci vás nežne poučia o kultúre kuchyne, napríklad k čomu sa dáva balzamikový ocot a či sa šalát hodí k vybranému druhému jedlu, takže niekedy dopadnete ako trpák, ale nič si z toho nerobte. Mne sa už raz podarilo zistiť, že blufujú. Niežeby sa mi bolo treba pre to hádať, ale je to hneď lepší pocit.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 053
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 744
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 004
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 822
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 938
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 539
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 570
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 488
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 362
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 776
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 354
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 344
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 980
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 419
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu