Ó Stoka, môj druhý domov. Trpím, nebol som tam už vyše týždňa. Stoka je stále divadlo, čo mnoho stálych návštevníkov krčmy zistilo až po čase. „Nevedel som, že sa tu robí aj umenie," čudoval sa pripitý štamgast, ktorý cestou do krčmy musel vždy minúť dvere s veľkým nápisom Divadlo. Pivo sa zlepšilo, čo sa týka jedla, musíme si pre malé priestory kuchyne vystačiť so skvelými toastami, suchými pagáčmi a klobásou z mikrovlnky. Okrem toho sa zo Stoky stal neoficiálny klub so stálou scénou. (Živé kvety, Princovia, Vetroplach, Sinker, Hvozd, Pandana). Divadelná sála ponúka koncerty známych slovenských a českých skupín, každú sobotu je v strednej miestnosti naplánované vystúpenie mladých kapiel. Stoka žije ďalej! Ak sa má niečo búrať, tak určite nie tento bývalý odborársky kulturák na Pribinovej, ktorý sa podľa jedného architekta už stal kultúrnou pamiatkou!
Plzenský dvor, Cintorínska ulica
Nie je to náhoda, keď sa ešte dnes v slovenských krčmách stretnete s pravidlom: dobré pivo a jedlo - zlá obsluha. Priestranná krčma Plzenský dvor ponúka viac druhov pív, na prvom mieste, samozrejme, to plzenské, veľmi slušný výber jedál a pochutín, z ktorých by som odporučil klasický guláš so zemiakovými knedľami, aj keď niekedy narezanými tak natenko, že by ste ich mohli používať ako záložku do knihy. Po konzumácii dvoch-troch pív je veľmi dobré tzv. „prkénko" pozostávajúce z tlačenky, klobások alebo syrovej nátierky, ktoré treba zapiť ďalším plzenským. Problémom zostáva neúctivá obsluha, ktorej sa podarilo našu partiu niekoľkokrát znechutiť do tej miery, že sme sa rozhodli túto krčmu definitívne opustiť. Dokedy si slovenskí krčmári vystačia vetou: Odišli? Nevadí, veď prídu iní!
Panda, Račianske mýto
Radšej by som dal prednosť čínskym bufetom, ktorých je v Prahe, vo Viedni alebo Budapešti veľa. V Bratislave jednoznačne prevažujú predražené čínske reštaurácie. Keď však máte chuť na klasickú čínu, navštívte Pandu na Račianskom mýte. Priestory zvonku pripomínajú skôr rozľahlú robotnícku unimobunku a výpredaj čínskeho oblečenia, vo vnútri sa však skvele varí. Čínska strava má výhodu - nažeriete sa ako prasa, ale nie je vám ťažko. Denník SME sídlil dlhý čas na Mýtnej, a tak Panda bola často plná hladných a vystresovaných redaktorov. Po presťahovaní redakcie do stredu mesta navštevujem Pandu iba občas. Odporúčam všetky jedlá, ktoré sa končia na ... po sečuánsky. Vďaka sójovej omáčke to všetko chutí rovnako. FOTO SME - PAVOL MAJER